Параграф 22: За да си купиш маска, трябва да излезеш. Ако излезеш си глобен, защото не си си купил

11793
Параграф 22: За да си купиш маска, трябва да излезеш. Ако излезеш си глобен, защото не си си купил
Снимка: Getty Images/Guliver

Петте хиляди лева глоба за излизане навън без маска разбираемо предизвика въпроси. Ето всички възможни парадокси.

Първи парадокс - логистичният

За да си купиш маска, трябва да излезеш. Ако излезеш без маска си глобен, защото си без маска. Оформя се реална възможност маската да ти излезе 5010 лева, в случай, че някъде по пътя за маската са те хванали без маска. Глобата влиза в сила с идеята, че всеки вече има маска, но някак си от простотия си я държи вкъщи. Но не е така. 

Втори парадокс - дефицитният

За да си купиш маска, все пак трябва да продават маски. Но от вече две седмици на много аптеки е лепнат за всеки случай един бял лист, на който най-често пише: "Маски, дезинфектанти и спирт НЯМА". Тоест правителството реално въвежда възможността да те глоби за нещо, за което се предполага, че можеш да си купиш отвсякъде, но ти, бидейки упорит и твърдоглав, не щеш и не щеш да си го купуваш. Ситуацията обаче не е такава.

Трети парадокс - медицинският 

И генерал Мутафчийски, и много други, на няколко пъти вече говориха за това как маските са твърде несигурни срещу коронавируса. По-волните критици на епидемологичните мерки дори казват, че това е сходно с идеята да спреш с решетка камък, който минава през нея. Препоръките на Световната здравна организация също включват препоръка, но не и задължение, да се носят маски, а тук се задължат със закон и глоба. Като казахме глоба...

Четвърти парадокс - икономическият

5000 лева, дори в сравнение с други европейски държави, също уплашени, също вземащи супер строги мерки, са страшно високи. Особено ако започнат да се прилагат на население, което масово съвсем скоро ще започне да губи невисоките си доходи заради съкращаването както на цели предприятия, така и на части от заплатите. Впрочем, нямаме нищо против високите глоби, когато трябва да се запази нечий живот - но можеше отдавна да се започне, да кажем, с много по-високи глоби за каране с превишена скорост. Все още жертвите от коронавируса са хиляда пъти по-малко от всички онези, които се дадоха и продължават да се дават по магистралите. Ако глобата за превишена скорост стане точно тези хубави 5000 лева току-виж всички онези проблеми, чието решаване е в хибернация заради ковонаривуса, вземат да се решат. 

___

Изглежда обаче има и друго: че огромните глоби и всички рестриктивни мерки, които се вземат не са за критичното малцинство, което ясно вижда твърде много абсурди, свързани с тях. Когато става дума за пандемия, повечето правила се вземат с най-широк знаменател, тоест, включват и тъкмо онези хора, които се държат безотговорно и ганьовизират карантината по всякакви начини. В този случай, за разлика от много други ганьовизации, опасността е голяма и за всички останали - коронавирусът, умножен по ганьовизацията, задава твърде неблагоприятен коефициент на зараза особено за сринатата здравна система. Но няма как - за пръв път лошият материал не е всъщност страшно подходящ за обработване електорат по време на избори, за който е по-рентабилно дори да не се грижиш особено, а известна опасност, с която трябва да се справиш. Затова - успех на всички. Както казва Китодар Тодоров - "Защо да дам 5000 лева да ида на Малдивите, когато вече мога да ги дам, за да отида до парка".

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com