Пеевски да поема и даренията и да се приключва

18389
Пеевски да поема и даренията и да се приключва
Снимка: БГНЕС

Ако вярвате в дървеното желязо, можете да повярвате и в държавна неправителствена организация. Идеята на ДПС за създаване на държавно сдружение, което да контролира даренията, може да се впише точно в рамките на класическия абсурд.

Не е работа на държавата да се занимава с даренията. Кризата на доверие към този сектор, възникнала след случая с "ХелпКарма", заслужава специално внимание, но това е друга тема.

По-интересно е защо Пеевски протяга ръка и към този сектор. Вносител на предложението е Йордан Цонев, който по правило е съвносител на всички законопроекти на Пеевски.

Би било странно и даже леко смешно да е само заради единия милион, който се изисква за създаването на такава структура, предвид паричните потоци, контролирани от ДПС и Пеевски.

Христо Иванов: Предложеното от ДПС държавно “сдружение” за дарения е безобразен цинизъм

Предложеното от ДПС държавно “сдружение” за дарения е безобразен цинизъм. Последното, от което българските данъкоплатци има...

До момента публично е обявено от близък до Пеевски, че даренията му са близо 5 млн. лв. Дали са минали само през една компания или през повече, дали са спазени законовите изисквания, дали тези средства са с доказан произход - за подобни въпроси у нас журналистите са подлагани на репресии. И все пак тези въпроси стоят, защото без да се съмняваме в доброто сърце на Нашия Дарител, той не прави никога нищо без изгода. Затова даренията му към "Левски" и към БАН предизвикаха негодувание и призиви за връщането им. Но как в условията на пандемия болници да върнат дарения? Не могат. Отлично попадение и перфектен тайминг за даряващия.

Само допреди година - година и нещо даренията бяха зона, свободна от Пеевски. Защо ли изведнъж тази чиста душа реши да дарява?

С даренията хората проявяват човечност, а компаниите - така наречената корпоративна социална отговорност. Все за неща с обществена значимост - каузи, лечение на болни деца, подпомагане на хора в риск. Но, както във всички неща, свързани с пари, се появиха мошеници, които до известна степен опорочиха дарителството.

И сега под благовидния претекст държавата да контролира даренията ни се пробутва една идея, чиято основна цел е някой да се разпорежда с тези пари - с едната ръка да внася, с другата да изнася. Впрочем, това е мечтата на всеки сериозен перач на пари. Легализацията на милиарди долари по целия свят минава през най-различни схеми, включително и през дарения.

По света плащащите огромни данъци си правят фондации, през които правят дарения с цел намаляване на данъците. Но държавите не се месят в това - има регулации и който ги наруши, попада под ударите на закона.

Опетнени ли са дарителските платформи след казуса HelpKarma

IT общността предлага изработването на прозрачна платформа за дарения, която да елиминира възможността за злоупотреби с дарените средст...

У нас, естествено, нещата стоят по друг начин, защото често тези, които са призовани да разследват измамите в особено големи размери, са част от вършещите тези измами и репресират всеки, който надигне глас.

Създаването на структура за даренията би дало още власт и на финансовия министър, и на правителството, а вероятно и лично на премиера. Това лесно би било превърнато в още един канал за преразпределение на пари, за тяхното насочване към подходящите хора, организации и ведомства. В тази структура, разбира се, ще работят и хора, ще има и други разходи, но не това е основното. Основното е контролът. Отново върху нашите пари - наред с данъците ни, от които се плащат заплатите на всички некадърници и кожодери, упражняващи се в управление на страната.

Ако държавата, разбирай ДПС, разбирай Пеевски, сложи ръка и върху този сектор, би било не просто поредният цинизъм. Би било финална гавра с обществото, сведено до оцеляване без възможност за нещо друго, например - за мислене или задаване на въпроси.

 

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com