Пет причини политиката да ни отвращава

6975
Пет причини политиката да ни отвращава
Снимка: Getty Images/Guliver

Изборите идват - чак след месец, но все едно буквално след секунда. Поне така изглеждат нещата, ако човек се заслуша в политиците и нивото на шум, което вдигат.

Коментар на редактора

След магистралите идва образованието

Някак изведнъж образованието се превърна в приоритет на политическите партии няколко седмици преди предсрочните парламентарни избори. П...

За пространни анализи и разсъждения тепърва ще има време. Но всички политици в България отдавна се провалиха - и никой не им вярва. Ако някой ви попита какво ви отвращава най-много в политиката, със сигурност ще имате своите отговори. Ето и какви са моите:

1. Бягството от отговорност. За да тръгне България напред, е необходимо да работят три сектора - образование, здравеопазване и правосъдна система. Няма политик, който да не знае какви са пороците на тези системи. Нито един от управлявалите ни от 1989 година насам обаче не направи необходимото. Нещо повече - мнозинството от тях дори не го обещаха.

2. Вечните лъжи. Гнусно е, защото все още повечето хора не могат да осъзнаят, че е възможно да живееш така. И тук вече наистина е въпрос на желание - дали да правиш всичко възможно, за да докопаш колкото се може за себе си за сметка на другите или да знаеш къде да теглиш чертата.

3. Въздух под налягане. Кажи-речи у нас няма политици, които да не са такива. Но има ярки доказателства на тотален провал, които са неописуеми по всякакви определения. Когато една партия с претенции да се променя сложи на избираемо място в листата си човек, който е бил министър на икономическото развитие в най-проваленото правителство на модерна България - това на Жан Виденов, значи няма какво повече да се обяснява. Да, за Румен Гечев става въпрос!

Наръчник на патриота

Помня как баща ми ми държеше ръката, докато минавахме по онзи мост към Хърватия, който след това взривиха. Сигурно беше един километър ...

4. Вечните извинения. Хубаво е да се извиниш, всеки бърка. Но когато почнеш редовно да влизаш в режим "прощавайте, не искахме така да стане, ама взе, че пак стана", избирателят с капка акъл в главата минава в режим "колко пъти все така да прощаваме, а след това все да става същото?!"

5. Мухлясалите клишета. Най-общо казано - тези са лоши, ние сме добри. Подходът да изтъкваш колко са зле опонентите само с очевидните заклинания "корумпирани и крадящи" не е градивен. Градивно е да кажеш ... не, да повтаряш каква ти е програмата точка по точка и да обясняваш защо си избрал този или онзи подход в тази или онази сфера. И нито дума за противника - само така може да се възпита търсене на градивното. Защото за да живеем добре, трябва да градим, не да рушим. Дано най-после го схванат тези, които леят крокодилски сълзи как недостатъчно хора гласуват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com