Петков наистина трябва да оправи ДПС - завинаги

20164
Петков наистина трябва да оправи ДПС - завинаги
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Когато казваме Ленин, разбираме Партията. Когато казваме Партията, разбираме Ленин. Готин лаф от време оно, който може да звучи и така: "Когато казваме ДПС, разбираме Южен поток. Когато казваме "Южен поток", разбираме ДПС".

Защо днес откъм тази корпоративна партия се носи шум по вече забравената тема? Депутати от движението обявиха, че техният колега Станислав Анастасов е получил заплаха от премиера Кирил Петков преди две седмици, по време на блиц контрол в парламента с участието на премиера и министри. Заплахата била свързана с обвинения за строежа на "Южен поток", а Анастасов бил заплашен, че ще бъде "оправен" с Джеймс О"Брайън, ръководител на службите за санкции на Държавния департамент на САЩ, който е с ранг на посланик.

ДПС не пропусна да атакува премиера - новината беше съобщена със специално изявление на лидера Мустафа Карадайъ и самия Анастасов. Но, забележете - не веднага, а чак след седмица. Нормално е, когато те заплашват, особено ако си политик от партия в деликатна ситуация, да реагираш незабавно. ДПС обаче предпочете да изчака - вероятно не е имало връзка с Почетния лидер. Вероятно дълго са повтаряли "Хюстън, имаме ли връзка", преди да получат отговор от Сараите с инструкции как да се действа.

И съвсем очаквано тези инструкции бяха базиране на атака към премиера, на обвинения към него и на абсолютно пропагандни изявления. Наред с това ДПС внесе предложение за създаване на временна анкетна комисия за "Южен поток" и "Турски поток". Наред с това от движението са изпратили писмо до О'Брайън, с което са го уведомили "кой и как ползва неговото име и то чрез заплахи на политически опоненти". И съответно обвиниха премиера в "правене на внушения".

Тази партия започва да се държи съвсем профански. Почти нищо не е останало от времето, когато Доган я ръководеше на къса каишка, пък дори и дистанционно. Публична тайна са интересите на ДПС в енергетиката и необяснимата любов към тръбопроводите. Също толкова публично известно е, че тази любов не е взаимна. Резултатът е налице - продължаваме да си чакаме на старозагорската гара с бели маратонки и изтъркани джинси.

Само да напомним на почитаемия Карадайъ, че още на 12 май Кирил Петков разпореди проверка на всички аспекти на "Южен поток" . Позова се на това, че САЩ виждат корупцията като основен инструмент за влияние на Владимир Путин в региона и в Европа. А това, което Щатите виждат, си го виждаме и ние на местна почва. Не е необходимо да си енергиен експерт, само трябва да поразгледаш Търговския регистър и да се поровиш малко в интернет.

Преди цели 8 години спряха държавните пари към фирмите- изпълнителки в строителството на "Южен поток" на българска територия. Тогава ДАНС и прокуратурата се заеха да разследват процедурата по провеждане на конкурса. Но да не мислите, че това е било просто така? Не, случи се заради наказателната процедура по 3 точки от страна на Европейската комисия срещу България за избора на изпълнител.

Всеизвестно е, че водеща роля в проекта "Южен поток" има фирма "Водстрой 98", но ДАНС и прокуратурата не откриха нищичко, което да свързва Пеевски с Южен поток. Каква изненада!

Ходът с предложението за временна газова комисия е изцяло в почерка на Пеевски - така стана и с медийния му закон, и с този за златните паспорти, с които той няма нищо общо, и с казуса КТБ, с който също няма ама нищо, нищо общо.

Повече от ясно е, че сегашният премиер е напълно прав по отношение на ДПС и газопроводите. Важното, което остава да направи, е докрай да изясни тази обвързаност, особено що се касае до санкционирания от САЩ Пеевски. Петков има всички лостове да го направи.

За пръв път от много години ДПС не е във властта и явно това е причината така яростно да напада сегашното правителство. А то пък има шанса да отстрани тази политическа корпорация завинаги от управлението на държавни пари.

И да не забравяме - темата с европейското семейство. Макрон изглежда готов да направи своя парламентарна група, с марка Renew Europe и явно вижда "Продължаваме промяната" като един от елементите. Което, естествено, вбесява ДПС, колкото и да се правят, че не е така. А ако Макрон тръгне на нов европейски проект, то старата АЛДЕ, в която ДПС векува, има много за какво да се замисли от гледна точка "оцеляване"!

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Иде Промяната, ама друг път!

Синодът има уникален шанс да спечели доверието ни

Автогол! Костадинов даде начален тласък на следващата проруска партия

Тихата смърт на гражданското общество. И неговия отвъден живот

Ако случаят с Нотариуса бъде заметен, това е краят на всички илюзии

Червени линии и "общности": Как да ротираме и шикалкавим успешно

Преговорите за кабинет: Канят ме, мамо, на тежка сватба

След НЕкоалицията ще видим ли и НЕротация?

Странното облекчение при срива на Фейсбук

Интересувам се дълбоко от ротацията и не мога да мигна, докато не стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com