По-модерно от всякога е да си грамотен

29370
По-модерно от всякога е да си грамотен
Снимка: Thinkstock

Ще чуете много красиви думи за 24 май - че е символ на достойнство, традиция и духовност, че е най-дълго честваният ни празник в историята (повече от 200 г.), че е спомен за хората, дали ни идентичност. Разбира се, всичко това е вярно, както е вярно, че днес повече от всякога стана модерно да си грамотен.

Не, не гледайте в екрана със съмнение, а просто влезте в профила си във Facebook и погледнете колко от приятелите ви пишат на "шльокавица". При мен се броят на пръсти, при много мои познати - също. Забелязвам, че това е и трайна тенденция по форуми, групи, страници, чатове - навсякъде в интернет у нас.

24 май: Битката за писмеността, която българският народ спечели

Не са много народите, които имат празник на писмеността си. Не са много народите, които знаят историята на своите букви. Не са много и ...

Като че ли надживяхме много бързо едни странни години, в които "Щ" беше "6t", "Ч" се беше трансформирала в "4"-ка, а някои думи си звучаха направо обидно заради латинските букви, вкарани за употреба на българското произношение.

Казвам ви, става все по-модерно да си грамотен и все по-нелицеприятно, ако не си. Ще ви извадят очите различни администратори на страници, ако не ползвате кирилица, някои сайтове са я въвели като задължително правило за коментарните си рубрики, а лошото впечатление, което ще оставите някъде, където пуснете статус на "маймуница", е несравнимо с каквото и да било друго падение на личността.

Въпреки че се забелязват и различни не толкова масови тенденции за откровено опростачване на езика без употреба на главни букви, точки, запетаи и т.н., хубавото е, че те си стоят забутани в канала на криворазбраната елитарност - точно където живеят и авторите на подобни нововъведения.

Днес българският език е институция - една от малкото, които останаха неопетнени, въпреки серията от опити да се злоупотребява с нея. Днес кирилицата е модерна, не защото е толкова важно, че е третата официална азбука в Европа, а понеже дава идентичност на онзи, който борави с нея. Днес повече от всякога става актуално да сме грамотни, напук на негативните класации, които ни показват друго.

​Учениците ни са толкова грамотни, колкото са родителите им

37.9% от деветокласниците са функционално неграмотни по природни науки. За сравнение, процентът във Виетнам е само 6. По четене функц...

Грамотността е първият филтър към успеха на един човек, тя моделира у другите и последващото впечатление за него. Да си грамотен, е уважение първо към себе си. Да пишеш на кирилица, е израз на осъзнатост във всички аспекти на тази дума.

Каквото и да ви говорят, ще става все по-модерно да си грамотен, защото този свят все повече ще отлюспва ленивите люде, които не правят нищо за собственото си развитие.

Така че 24 май е символ на една започваща модерност, която няма да отстъпи пред преходността на някои иначе струващи ни се опасни тенденции. И бъдете сигурни, че "...Народността не пада там, дето знаньето живей".

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com