Полицаите сами са си виновни, че никой не ги подкрепя

20273
Полицаите сами са си виновни, че никой не ги подкрепя
Снимка: БГНЕС

Народът правилно не подкрепя полицията си. Правилно не й вярва и не я харесва. Може би не "правилно", по-скоро разбираемо.

Българската полиция си е заслужила да е едно от най-мразените обществени съсловия, защото не само не върши почти нищо от работата си, а понякога и откровено вреди.

Как полицаите искат хората да застанат зад тях в исканията им да защитят привилегиите си?

Как, когато всеки с обран дом и разбита кола среща пълен с досада и насмешка поглед на полицай, който му казва да не се надява особено на разрешаване на случая, защото 1 от 1000 престъпления, понякога, по случайност, в най-добрия случай, евентуално, биват разкрити?

След срещата при Борисов: Запазват се социалните придобивки на полицаите

Няма да се отнемат никакви социални придобивки на служителите. Това е решено на срещата при Бойко Борисов с финансовия министър Владисл...

Как, когато джебчийките в Игнатиево през смях признават, че си крадат на воля и не ги е страх от нищо, защото плащат на който трябва в местното районно?

Как, когато в десетките репортажи за изборни своеволия с предаването на бюлетините се виждат хора с отворени чували и коректори в ръце, които поправят протоколи пред спокойните и невъзмутими погледи на охраняващите ги полицаи?

Как, когато в национален ефир Волен Сидеров вилнее където и както си пожелае, напада полицаи, а те само гледат страхливо встрани и стоят като пънове?

Как, когато в интернет е пълно с клипове на полицейско насилие, в които ясно се вижда непредизвикана, почти животинска агресия на униформени срещу обикновени граждани? И после полицаите се прикриват, сменят показания, потулват, нагаждат, за да заметат следите си във въпросните инциденти и да прехвърлят вината на друг? Специално полицейското насилие винаги съм го разглеждала като изключително опасно избиване на комплекси - мъжки, лични, професионални... У нас е пълно с мъже, които страдат от комплекси за малоценност и недооцененост, на които им е писнало, че заплатата не им стига, че жена им им пили на главата, че шефът ги кара на вършат глупости, и излизат на улицата и с властта, която си въобразяват, че имат, си го изкарат на първия подходящ от "простолюдието". Да компенсираш коплекси с насилие и престъпление. Само че когато тези, които трябва да противодействат на престъпленията, са самите престъпници, става сложно.

Как, когато из някои наши и всички чужди медии бежанци и имигранти разказват, че през целия им път към и през Европа най-брутално отношение са получавали именно от българските органи на реда?

Полицаи блокират ГКПП "Кулата" за неопределено време

Гранични полицаи, пожарникари и служители на полицията в Петрич и Сандански блокираха ГКПП-Кулата в знак на протест срещу орязаните соц...

Как, когато който реши, може да хакне всички правителствени сайтове, това да продължава цяла седмица и никой да не е наясно как и откъде идва атаката?

Как, когато онзи виц, че в белите държави като видиш патрулка се успокояваш и се чувстваш защитен, а у нас се напрягаш, вече не е смешен?

С кои очи полицията изисква подкрепа?

С кои очи плюе върху задълженията си и избира да има само права?

Приказката, че и между полицаите има свестни, с нищо не помага. Защото свестните нищо не променят.

Б. Мазнев: За служителите на МВР вече няма място за компромиси

За служителите на МВР няма място за компромиси, защото 20 години търпят всякакви реформи и унижения. Това заяви в сутрешния блок &bdquo...

Полицаите трябва да разберат, че не са най-важната тъкан на обществения живот. Фактът, че продължаваме да си живеем и без да си вършат работата, го доказва. Но тук става въпрос и за справедливост. Защо работещите в МВР да имат право на 20 заплати при пенсиониране, а учителите - само на 10? И то от тази година, пради им даваха по-малко. Повече и по-важна ли работа вършат полицаите от учителите и лекарите? И всички ли вършат толкова тежка и опасна работа, че да им се полагат повсеместно такива привилегии?

И защо органите на реда излизат да протестират единствено, когато ги ударят в джоба? Защо никога не са се вдигнали, недоволни например, че по високите етажи в системата има толкова корумпирани ченгета? Защо не протестираха, че ги принуждават да стоят мирно като ученички, а един депутат да ги бие и обижда? Защо само за пари?

Ето го отговорът на въпроса, ако някой се е чудел, защо обикновените граждани не подкрепят полицейските искания. Защото имат чувството, че на полицаите не им пука за тях. Защото имат чувството, че когато полицаите станат полицаи, забравят, че също са обикновени граждани.

Защото когато плащаш на някой за нещо, а той не го върши и на всичкото отгоре се държи нагло и арогантно, в нормалния свят просто спираш да му плащаш и го сменяш. С полицията, разбира се, случаят е по-сложен, но принципът остава - ако искаме парите ни да се използват ефективно и да имаме работеща система, трябва да настояваме за реформи.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com