Правене на маймуни по Black Friday-ски

20429
Правене на маймуни по Black Friday-ски
Снимка: Черен Петък

Всяка година гледаме със завист и натежали сърца как едни хора в едни други държави се блъскат в разни магазини, грабейки стоки без да гледат, без да мерят и без да се съобразяват с нищо. Те правят това абсолютно безотговорно - без да са проверили цените на стоките 2 седмици преди "Черния петък", 1 седмица преди "Черния петък", в деня на "Черния петък" и след това във всички възможни сайтове, за да направят сравнение. Лесно им е на тях - знаят, че всичко е -50% и си живеят живота.

На нас обаче ни се налага да водим чутовни интернет разследвания и да ни изтичат очите по мониторите, за да разберем дали поредният сайт, предлагащ бомбастични "Black Friday" намаления, не е и поредният мошеник, който се опитва да ни прави на маймуни. И всичко това, за да спестим едни 20, 30, 50 лв.

Любимата и вълшебна дума на българските търговци, когато дойде време за намаления е "до". "До -50%", "до -70%", "до -90". То и 2% е "до - 70%", така че всичко е наред. Или в цял магазин за техника има бомбастичните 70% намалине на един мижав кабел, а всичко останало е около -10%.

4 фирми искат да патентоват "Черен уикенд"

4 фирми са подали заявки за патент на словосъчетанието “Черен уикенд”, сочи справка в регистъра на Патентното ведомство. &...

Любим похват са и напомпаните фалшиви остъпки. Така например интернет магазин рекламира над 50% намаление на артикул - от 22 лв. на 10 лв. В други сайтове обаче, без "Черен петък", същото нещо струва 9 лв.

И още, и още малоумия. Завишени предварително цени, намаления, по-скъпи от стандартните цени, внушителни отстъпки от по 2% - 5%... "Черният петък" в България е като всяко друго нещо - на принципа "Ако мине".

"Ако мине", ще ни направят на маймуни, убеждавайки ни, че ни правят услуга. "Ако мине", ще ни вземат парите, които и без друго нямаме, ползвайки най-долни търговски номера. "Ако мине", ще ни заблуждават, че и ние сме част от белия свят, а всъщност ще ни мамят "на черно".

Нито политическата класа, нито бизнесът имат уважение към българския народ, за да направят най-малкото нещо от взаимна изгода. Не, на нас ежедневно ни се демонстрира, че тъй като сме овце, заслужаваме единствено да ни стрижат. И понеже обикновено овцете търпят да ги стрижат, номерът минава. За поредна година.

КЗП: Най-честото нарушение през "Черния петък" е липсата на старата цена

Най-често срещаното нарушение в търговската мрежа при тазгодишната кампания „Черен петък" е липсата на старата цена на стоките, с...

Явно е, че не можем да разчитаме на институциите да санкционират нарушителите. Глоби или не се налагат, или са в сериозно неефективен размер. Затова трябва да разчитаме на себе си. Ститиците хиляди левове, които ще направят много търговци днес, ще им ги дадем ние. Освен ако не решим да не им ги дадем.

Всеки сайт, магазин и производител, който мами, заблуждава и се гаври с българските потребители, заслужава да не получи нито една поръчка днес. Ако това се случи, може би догодина ще си помисли дали да ни пробутва фалшивите си "черни" намаления.

Ако еволюираме до по-отговорен и достоен вид, никой повече няма да може да ни прави на маймуни.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com