Президентът или резидентът?

13996
Президентът или резидентът?
Снимка: БГНЕС

Ако случайно още гледате телевизия с цел да се информирате – доста сериозни проучвания, включително чуждестранни, сочат, че българите все още масово се информират точно от телевизиите – то едва ли сте чули и обърнали много внимание на поредната стъпка за милиционизиране на и без това феодалното прокурорско българско царство. Няма и как, докато всеки ден се занимаваме с поредната битова кримка - а тези кримки се случват във все по-голям брой точно заради липсата на работеща прокуратура и съд.

В средата на миналата седмица прокурорската колегия на ВСС буквално за 5 минути пусна единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев за изслушване пред Пленума на ВСС. В духа на най-добрите севернокорейски традиции нямаше нито един въпрос към Гешев – например колко са му успешно приключените с присъда дела от всички, които е внесъл с обвинение като прокурор. Далеч не са толкова, колкото е "подкрепата" за него – тази "подкрепа", за която никой в колегията не попита и дали не се събира точно както се трупа активност на избори в КНДР?!

Бойко Борисов и мъглата на истината

Както всеки поне малко поживял в България в последните 10 години добре знае, когато премиерът Бойко Борисов дава интервю, думите от уст...

И докато керванът си върви, главният прокурор Сотир Цацаров почти по същото време се обясняваше в парламента по скандала със спирането на БНР на 13 септември. Покрай обяснението, обаче, каза и нещо друго интересно, свързано със случая с обвинението спрямо бившия издател на "Дума" Николай Малинов: "Нито личността на г-жа Нинова, нито личността на президента Радев, нито техни твърдяни контакти с ген. Решетников са послужили като повод за образуване на това досъдебно производство, нито досега в страниците на досъдебното производство има доказателства в тази насока".

Ключовата дума в цитата е "досега"! "Досега" няма доказателства в досъдебното производство. Но след половин месец ВСС изслушва Гешев и ще повтори, макар и не точно по севернокорейски, изпълнението на прокурорската колегия – ха на бас, за който мисли друго. И тогава само президентът може да наложи вето и да постави началото на нова процедура. Вече ако ВСС отново повтори, държавният глава няма избор и трябва да утвърди назначението. Но отказ от утвърждаване на Гешев със сигурност изпрати много сериозен сигнал – защото Румен Радев беше избран с немалък брой гласове като алтернатива на управлението на ГЕРБ. И ако той каже "не", тогава протестите срещу Гешев не биха се гледали само като някаква акция на "умни и красиви".

Ще кажете ли, г-н президент? Или не смеете, защото ще последва Решетников и ще ви забият в трета глуха? И тук ми хрумва "хайде на бас", но просто не бих искал да го мисля дори! Но на грозната реалност за такива неща не ѝ пука – само ако имаме уважение към самите себе си, тогава реалността може и да стане по-красива!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com