Приятен път на всички и дано оцелеем!

10907
Приятен път на всички и дано оцелеем!

Четирима души загинаха на пътя Варна-Бургас тази сутрин. Сигналът за тежкия пътен инцидент след село Старо Оряхово е получен около 7.05 часа тази сутрин, съобщиха от МВР. Пътят Варна – Бургас, в района на село Старо Оряхово, е временно затворен за преминаване на моторни превозни средства.

Видеооператорът на Агенция БГНЕС Светломир Генев почина в Ловешката болница след тежка катастрофа, в която попадна екипът на медията, съобщиха от информационната агенция.

Пътят Варна - Бургас вече е проходим в едната лента

Днес, около 07:05 часа, на пътя Варна - Бургас, след с. Старо Оряхово, е възникнало ПТП с участието на Т.А. „Ман” с варнен...

Коментар на редактора

И това са новините от снощи и тази сутрин – по-големите новини. Първата, защото загиват четирима души, а втората, защото става дума за видеорепортер - колега.

А всички останали, които умират по пътищата, са просто статистика. Ние сме държава, в която може и да не падат бомби, но достатъчно много хора умират от насилие – насилие по пътищата.

България е на трето място в света по брой загинали при катастрофи – 90 на всеки 1 000 000 души. За последните 10 години у нас за загинали 10 000 души - колкото населението на Сопот или Банско, а броят на ранените е равен на живеещите в Перник.

Тези данни може би не е добре да бъдат наричани статистика. Когато нещо попадне под този знаменател губи от силата на ужаса, който е нужно да пробуди. Статистиката обаче не случайно съществува. Тя обобщава. А данните показват, че обобщението за България е също толкова плашещо.

Тежка катастрофа със загинали затвори пътя Варна - Бургас

Днес, около 07:05 часа, на пътя Варна - Бургас, след с. Старо Оряхово, е възникнало ПТП с участието на товарен автомобил и Л.А. &bdquo...

Какво трябва да изпитваме? Лично аз изпивам страх и ярост, когато разбера, че някъде е станала катастрофа. Първо се замислям дали познавам хора, които пътуват в близост до мястото на инцидента. Ако нямам, въздъхвам с облекчение. Това обаче не означава, че пак не са умрели хора. Просто не ги познавам. Яростта е, защото се ядосвам на безмозъчните шофьори, на лошите пътища, на съдбата.

Когато това се случи с колеги от БГНЕС, нещата за всички журналисти станаха по-близки. Това беше водеща новина в ефира на телевизиите, като и по онлайн издания и вестници. А нека си признаем, не всяка новина за трима ранени и един загинал влиза в емисиите. Все пак 10 000 души са умрели за последните 10 години. Не може да пишем за всички.

Пътуването се превръща в оцеляване. Това не звучи ли абсурдно? Не е ли абсурдна високата смъртност от катастрофи, освен всичко останало...

Да, ясно е, че нямаме хубави пътища, което също допринася значително. Но нека не се лъжем - пълно е с безотговорни шофьори, с хора в тежкотоварни камиони и големи джипове, които се чувстват сигурни зад тоновете метал, с батки, батковци и каки, за които две питиета са "нищо". Не е ли кеф да минеш пътя от София за Бургас за 2 часа. Е, въй, мале, бате.... колко е яко после да се изфукаш пред приятели.

Пожелавам на всички приятен път и спорно оцеляване. Не се убивайте, ако може.

Пускат приложение, което ще ни казва за ремонти и тапи по пътя

В момента се разработва специално мобилно приложение, което да облекчи трафика по пътищата. То ще показва всички участъци, които са в р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com