Прокуратурата се размириса на газ

3452
Прокуратурата се размириса на газ
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

Прокуратурата официално влезна в Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), за да разследва дали комисията е позволила на газоразпределителни дружества да надписват необосновано сметки за инвестиции и с това да се оправдава по-висока цена на газа. Освен това обвинителите се сетили да проучват и жалба на "Овергаз" още отпреди 6 години - компанията на Сашо Дончев официално обжалва липсата на достъп до газопреносната мрежа и до хранилището в Чирен, като твърди, че държавната "Булгартрансгаз" не я е допуснала. Заради това "Овергаз" заведе дело в Европа и е на път да го спечели, а глобата се очертава да е около 200 млн. евро.

Коментар на редактора

Трайчо Трайков: Имаме уникален шанс за по-евтин газ от "Газпром"

Възможно е да има сериозно намаление на цената на газа, който купуваме от „Газпром”. Относно 2-та млрд. лева, за които гово...

Щом прокуратурата и ДАНС така смело нахлуха в КЕВР, вече можем да сме сигурни - по-евтин газ от "Газпром" няма да видим. Досега, в "демократичната" история на България не е имало нито един "знаков" случай, при който държавното обвинение да действа в стил "Умирай трудно" и това да е довело до добър резултат. Само си спомнете КТБ и факта, че делото за най-голямата кражба в историята ни още не е в съда. Спомнете си и колко от изчезналите активи на банката са възстановени и как сметката я платихме като попове всички ние - от джобовете си.

Шумното "властово" изпълнение е факт буквално малко повече от седмица преди да изтече крайният срок за даване на становище по антимонополното дело срещу "Газпром". Становището по същество трябва да обясни позицията на засегнатата държава - дали одобрява или не да бъдат започнати преговори за предоговаряне на цените на доставка от "Газпром". Ако позицията е "да" - следват двустранни преговори, координирани от ЕК и, евентуално, предоговаряне на различни клаузи - например как точно се формира цената, на какви периоди и при какви условия може да се предоговаря отново. А ЕК вече каза - засега не се предвижда удължаване на срока за даване на становище.

При тези обстоятелства - историята на "успехи" на прокуратурата ни и историята на защита на фундаментален български интерес пред фундаментален руски, мисли ли някой, че България действително ще успее да договори по-евтин газ от Русия? Още повече, че след вчерашното нахлуване в КЕВР зам.-главният прокурор Борислав Сарафов уточни, че засега не разследват сегашното ръководство. Щом не го разследват засега, защо ли пристигат с "тежката артилерия"? Въпрос за малки деца, след като и досега експерти на КЕВР не бяха поканени да дадат становище относно бъдещо предоговаряне на цените с "Газпром". Ще дочакаме по-евтин газ, ама някой друг път!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com