Радев помага на ГЕРБ за парламентарните избори – дали?

10601
Радев помага на ГЕРБ за парламентарните избори – дали?
Снимка: БГНЕС

4 април, 2021 година – тогава трябва да бъдат проведени парламентарните избори в България. Датата беше официално обявена в нарочно обръщение от президента Румен Радев. И веднага се почна с коментарите – защо точно тази дата и кой печели от нея?

Да започнем с очевидното – на 4 април е Великден за католическия свят. С други думи, кажи-речи половин и повече планета. Освен това, 100% още пандемията от COVID-19 ще определя обществения живот. Веднага припомням изказването на председателя на ЦИК Александър Андреев в сутрешния блок на БНТ от 12 януари, 2021 година. В него той предупреди, че е възможно заради пандемията в дадени държави българите да не могат да гласуват – зависи какви са правилата за поведение, налагани от съответната държава.

Можем да си представим какви биха били мерките по Великден в ситуация на пандемия – ако някой няма достатъчно въображение, нека се сети какво беше по Великден в България миналата година. Та при това положение, как точно някой ще се грижи за адекватно провеждане на изборите на чужда държава?

Кой обаче губи при вот от чужбина, който ще е сериозно затруднен? Ако погледнем статистиката от последните парламентарни избори, ГЕРБ са спечелили най-много гласове от чужбина. Тогава обаче "Демократична България" още не съществуваше, Реформаторският блок беше разцепен и насъбрал огромни негативи. Така че сега блокирането на вота зад граница със сигурност няма да е по вкуса точно на "Демократична България" - достатъчно е да видим през 2017 година "Зелените" колко много гласове взеха от чужбина в коалиция с ДЕОС, а сега "Демократична България" е коалиция от далеч по-разпознаваеми партии. Турция е друг вилает – там Великден не се празнува.

Радев наистина следва да обясни защо избра точно 4 април, тъй като почва да става подозрително. Защото не бива да забравяме – той каза: "Мутри, вън", но кога го каза? Когато трябваше да бъде утвърден Иван Гешев за главен прокурор, Румен Радев не извървя докрай пътя и не прати въпроса на Конституционния съд, а след първото вето прие повторния избор на Висшия съдебен съвет (ВСС) без повече да търси варианти съгласно правомощията си.

В политиката винаги интересите са на първо място – не чувствата. А за интересите се съди по действията. Андрей Райчев много правилно отбеляза, че за самия Радев по-късна дата щеше да е в интерес – защото при сегментиран следващ парламент напълно възможно е да не бъде направено правителство и през есента президентските избори да ги организира служебен кабинет, назначен от сегашния президент. Вместо това Радев прави друго – според Райчев, за да покажел, че е "мъжко момче", но и със символичен реверанс към протестите – една седмица по-късно от това, което управляващите припознаха като дата. Този имидж бил стратегически дългосрочен, смята Райчев. А според мен е твърде сложен и изобщо няма да повлияе на избирателите през есента.

Тогава остава въпросът – какъв е интересът да се гласува на католическия Великден?

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com