Ракетите сочат изотзад, изотпред и изотвсякъде

15235
Ракетите сочат изотзад, изотпред и изотвсякъде
Снимка: БГНЕС

"За нас приоритет беше образованието, но ако военните ни убедят, че това е по-важно, ще се съгласим". Това заяви вчера (16 октомври) премиерът Бойко Борисов на конференцията "Заедно в сигурността".

Коментар на редактора

Гейт в полето

Помните ли още свободата на словото? Скоро беше актуална тема, но в България бързо забравяме. А "Хасковогейт"? И това беше скорошна тем...

Под "това" Борисов визира концепцията ни за национална сигурност и състоянието на отбранителния сектор. И реши да се възползва от тази вечна тема, намесвайки задължителният елемент "русофили-русофоби".

Уникално е как е възможно да продължаваме по един и същ начин години наред. На същата конференция военният министър Красимир Каракачанов обърна внимание на темата за обща европейска отбрана, но нито Борисов, нито Каракачанов подчертаха, че на идващото европейско ни председателство общата отбрана на ЕС може да стане приоритет. Нали ние сме председатели - защо да не може?

Щом ще е приоритет отбраната, то трябва да сме кристално наясно, че ако се стигне до ракети, ние сме аут. И това е било така от Втората световна война насам. Ако Русия ще изстрелва ракети, значи нещата са толкова зле, че спасение няма. Затова и най-силното ни оръжие е дипломацията. Само че и то е в толкова лошо състояние, колкото и армията ни.

В дългосрочен аспект силен отбранителен (или какъвто и да е) сектор може да имаме само ако първо имаме силно образование и силно здравеопазване. Защото образованите могат да (из)мислят, да създават и да работят, а когато са здрави, ще го правят още повече и по-добре. Стигнем ли до това ниво, ще имаме и по-силна икономика т.е. пари, а стигнем ли до пари, ще можем да се засилим и в отбраната. Но за това са нужни години на последователна работа и по-малко кръвопийство от страна на държавата, нужно е и да се прече поголовното повсеместно крадене от същата тази държава. Само че каква последователност очакваме от човек, на когото образованието му е приоритет от няколко месеца, а сега тръгва да говори за смяната му?

Тъмната страна на свободата на словото

Свободата на словото в България се превърна в основна тема през последните седем дни. Стигна се даже до протест на журналисти пред Мини...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com