С Македония ли? Така няма да стане

24225
С Македония ли? Така няма да стане
Снимка: iStock/Guliver

Двама премиери - Бойко Борисов и Зоран Заев - засвидетелстваха братска дружба между две държави - България и Македония. И сякаш всичко започва отначало и нищо не е било. Уви, трудна работа!

Коментар на редактора

След срещата с Борисов, Заев обяви: Подписваме договор за добросъседство на 2 август

На 2 август ще подпишем Договор за добросъседство, когато Бойко Борисов ще дойде в Македония. Това заяви македонският министър-председа...

Ако в сферата на дипломатическите отношения връзката между София и Скопие може да бъде скрепена с една среща, поднасяне на цветя и умиления пред исторически паметници, ако Договорът за добросъседство може да бъде решен за едно кафе време, ако България наистина вярва в европейската интеграция и членството на Македония в НАТО, а Заев тръпне пред тези мъглявини на бъдещето, то нещата долу при хората не изглеждат никак толкова очарователно.

В македонския народ живеят исторически напластявания, които, подклаждани от официалната пропаганда в страната, раждат уродливи примери най-малкото за несъответствие с миналото и подигравка с настоящето. Този народ, объркан в представите си за вярно и грешно, истинно и лъжовно, градивно и унищожително, живее с чужди истории върху себе си, с чужди легенди, с чужди митове и с чужди мечти. Те къде успешно, къде не толкова му бяха наложени, народът свикна с тях, повярва им и сега живее с памет за нещо, което просто не е негово.

Такова вкореняване на фалшиво самочувствие създава обаче само изолация, възпитава в унищожителна омраза към другия, и очевидно не работи за загърбване на травмите от историята. Те могат да бъдат излекувани само с образование, което не почива на пропагандните модели, а за това - цял живот няма да ни стигне.

Уважаеми читатели, дипломацията на Балканите е провалена игра, тъй като народите тук имат драматични връзки помежду си, които с цветя и хвалебствия още повече се заплитат. И един договор за добросъседство, положен на безпринципност, само ще създаде нова бомба със закъснител.

Западът е изправен пред неизбежен избор за Балканите

Не толкова отдавна беше прието да се смята, че намесата на НАТО в босненския конфликт, сложила край на войната в региона, е един от гла...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com