С такива протести няма да стане

12098
С такива протести няма да стане
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Дами и господа, другари и другарки, момчета и момичета, транссексуални и джендъри, патриоти и идиоти, средностатистически и изключителни, гении и олигофрени, както и вся осталная сволач – така няма да стане! Няма да стане с "пърформанси", няма да стане с "демонстрации", няма да стане с хитроумни иронични приказки, намеци, скечове. Няма да стане – защото има кардинална грешка в превода.

В случаи като тези с Валери Симеонов не трябва да има извинения и обяснения – ама това съм искал да кажа, ама онова. Единственото "извинение" е оставката. Достатъчно години и десетилетия са минали в историята на демокрацията на цивилизования свят, към който се приписваме и ние, за да е ясно. В България обаче не е ясно, защото не сме част от цивилизования свят.

Как обаче въпросният цивилизован свят се е цивилизовал? Много просто – со малце кютек. Великите мислители и философи са необходими, но недостатъчни. Трябвало е да станат и събития като Френската революция. Събития, които в България не станаха след уж падането на комунизма.

Няколко уж не толкова кресливи въпроса към Валери Симеонов

Възмущение и срам. Това изпитвам лично аз не само от думите на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на протестиращите майки, но и от д...

Симеонов, който е пределно ясен, нямаше да е в пълна мяра такъв, ако нямаше и подкрепа. Тя дойде моментално от т.нар. едър бизнес, лицата на който са хора като Кирил Домусчиев, Васил Велев, Евгений Иванов. И тъй като явно тоягата не можем да я вземем, нито да превърнем Френската революция в Българска революция, има все пак един "цивилизован” начин за по-силно въздействие – бойкот. Бойкот на продуктите, произвеждани от тези "едри бизнесмени". За щастие, всяка от "работодателските" организации (КРИБ, АИКБ) си има сайт, в който са изброени членовете ѝ. Лесно може да се види кои компании са там, какво правят – съответно да се направи избор от тези, които имат поне малко съвест, да не го купуват.

Хора като Евгений Иванов си позволиха да обясняват колко души можели да изкарат работодателите на улицата, като контрапротест на едни майки, търсещи правото на живот за децата си. Такива хора са минимум на нивото на Симеонов – интелектуално и морално, като второто е даже по-важно. И те трябва да получат и научат съответния урок – иначе съвсем скоро пак ще си говорим безплодно за поредния скандал.

А медиите също могат да направят нещо - да спрат да отразяват лично Симеонов и цялото правителство. Няма да стане, разбира се, защото прекалено много от тях са на държавна хранилка.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com