Шмекериите в болниците са срам за положилите Хипократова клетва

12229
Шмекериите в болниците са срам за положилите Хипократова клетва
Снимка: БГНЕС

Източването на Здравната каса все повече се превръща в национален спорт. Случаите са толкова много, че едва ли служебният министър на здравеопазването ще успее да провери всичко. Миналата седмица той освободи съвета на директорите на болница „Лозенец“ заради източване на здравната каса и извършване на трансплантации в нарушение на закона.

Доста показателно за предишните управления е това, че най-тясно свързаното с властта здравно заведение е вършило беззакония. Твърде показателен е и фактът, че до момента никой проверяващ орган не си е направил труда да надникне в така любимата на всяка власт болница. Политическият чадър си е стоял там от години.

Според Кацаров проверки на Националната здравноосигурителна каса доказват, че през ноември миналата година правителствената болница е отчела лечение на над 60 пациенти, без те реално да са постъпвали там. От подобна наглост и самият Хипократ би се изчервил.

Още през февруари разследване на Миролюба Бенатова извади наяве този скандал, но нито министерството, нито прокуратурата си направиха труда да установят фактите. Самото разследване беше неглижирано от така наречените големи медии, а скандалът - заметен под килима, както винаги.

А той е колосален - над 100 души, преминали на профилактични прегледи през болница “Лозенец” през ноември и декември миналата година, впоследствие са отчетени в НЗОК като “хоспитализирани по спешност”. Всичките са с диагноза „Емболия и тромбоза на долните крайници“ - една твърде подозрителна епидемия от тромбоза, която обаче не е впечатлила тогавашните здравни власти.

В резултат само за месец от тези хоспитализации болницата би трябвало да е получила поне 400 000 лв. от здравната каса. Управата на Правителствена тогава се оправда с теническа грешка и върна над 238 000 лв. на здравната каса. "Няма как да има 60 технически грешки в рамките на един месец. Това е източване на здравната каса“, каза Кацаров. И резонно отбеляза, че няма как предшественикът му Костадин Ангелов да не е бил информиран.

Това поражда куп въпроси. Ако е бил информиран Ангелов, защо не е реагирал? Какво би могло да го спре? Ако пък не е знаел, нека да каже това публично. Засега от него ни вопъл, ни стон.

Наред с това между 2019 и април 2021 г. в болница „Лозенец“ са извършени 14 трансплантации на бъбрек от жив донор. Българският закон не позволява трансплантации, ако няма пряка родствена връзка между донора и реципиента.

Директорът на болница "Лозенец" е блокирал назначаването на новия екип

Бившият директор на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов е блокирал назначаването на новия съвет на директорите. Това става ясно от ...

Според Кацаров донорите са вписани като племенници от Украйна и Молдова, а реципиентите са чичовци и лели от Израел, Япония, Германия, Оман. "Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си“, каза служебният министър. Освен това по думите му за част от случаите има информация от съответните държави, че реципиентите не са техни граждани и че вероятно става дума за фалшиви самоличности.

Бивш маркетинг мениджър на болница "Лозенец" посочва пред "Нова телевизия", че българска фирма на турски граждани се занимава с цялата логистика. Тя включва намиране на донори и уреждане на фалшиви документи, доказващи роднинска връзка. Според този източник в трансплантациите, за които той знае - една на черен дроб и четири бъбречни, със сигурност участниците са роднини само по документи. За всеки от случаите в касата на болницата са постъпили по 20 000 долара и това, разбира се, се случва със знанието и одобрението на директора Любомир Спасов.

И като че ли не беше достатъчно това, ами и се разкри още едно скандално решение на болничното ръководство. То е за трансплантация на черен дроб, при която определеният от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ най-подходящ кандидат от списъка на чакащите е бил изместен от човек, заемал „много висок пост в държавната администрация“. Това по думите на Кацаров станало след „телефонно обаждане“. Засега самоличността на реципиента не се разкрива, но по случая се води разследване и има всички изгледи скоро да научим кой е този VIP.

2020 г. болница "Лозенец" приключва с 20 млн. лева загуба. Тоест, държавата трябва и тази дупка да има предвид. „Не може по този начин“, каза Стойчо Кацаров. „Не може правителствена болница да прави такива неща“, смята служебният министър.

Неговият заместник Димитър Петров пък изнесе в ефира на Нова телевизия сигнали за фалшиви хоспитализации в „Пирогов”. Там вече тече проверка, но според Петров в София и в страната има няколко проблемни болници.

Мангъров за болница "Лозенец": Ако човек има стабилен гръб, може да прави каквото си иска

"Не съм запознат с детайлите по случая в болница "Лозенец", защото до преди няколко дни нямаше никаква информация. Проф. Любомир Спасов...

Всеки работещ в системата на здравеопазването отлично знае, че те далеч не са няколко. Фалшивите хоспитализации се правят поголовно, защото така болниците могат да изпомпват финансов ресурс и да работят. Всички знаем какво се случва, когато закъсат. И проблемът далеч не е само в шепа мошеници в бели престилки.

Проблемът според редица медицински мениджъри е най-вече в това, че болниците станаха търговски дружества и като такива са длъжни да се оправят с финансирането си. Затова източването на касата по всякакви канали и улейчета е ежедневие и далеч не касае само едри суми. Напротив, дори всеки общопрактикуващ лекар отлично знае как се случват нещата на дребно. Но ситуацията е такава, че нито е възможна промяна (при сегашния закон), нито е възможен цялостен контрол. Обратното, бумащината, с която са затрупани лекарите, още повече усложнява нещата.

Ето това се случва, докато на обществото му се представя като скандал пенсионирането на симпатичния професор Кантарджиев. И се раздухват неговите пари, неговите лични драми и прочие. Само и само да останат на заден план чудовищните далавери - все за сметка на данъкоплатеца.

Кацаров повдигна леко завесата, зад която те се извършват. Редно е ДАНС, ГДБОП и прокуратурата също да си свършат работата, защото вече не може и да става дума за Хипократ и клетвата му. Става дума само за пари. Вижда се откъде са взети. Остава да се изясни и къде са отишли.

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Радев да управлява чрез хора на Борисов - каква ирония!

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com