Ще се превърне ли Слави Трифонов в политическа патерица?

17831
Ще се превърне ли Слави Трифонов в политическа патерица?
Снимка: БГНЕС

Не обичам да правя неща, които не са добре обмислени. Така шоуменът Слави Трифонов отговори на въпрос на репортера на Actualno.com Ивайло Анев защо не опита да промени нещата отвътре т.е. да влезе в парламента като избран депутат и лидер на партия, а не да стои пред парламента като гражданин.

Коментар на редактора

Слави Трифонов заговори за революция

Днес депутатите в народното Събрание суспендираха българската конституция. В Конституцията пише, че цялата власт произтича от народа и ...

На първо място, личното ми мнение е, че когато става въпрос за политика, винаги, винаги, винаги водещ е интересът. Дали той ще е финансов или някакъв друг е тема на отделен разговор. В случая с Трифонов той си знае най-добре дали парите биха били водещ фактор или нещо друго.

Факт е обаче, че към момента Слави не бърза да става политик. И въпросът е какво точно "не е добре обмислено" от негова гледна точка. Дали защото влизането му в политиката трябва да е обвързано обезателно с някой от силните на деня, а той не е готов? Да не забравяме, че един от организаторите на петицията "За Слави! За промяната!", за която Трифонов каза, че "едни хора ми използват името", е Тома Томов (другите са Александър Ценков, Атанас Киряков, Иван Йорданов, Красимира Иванова, Кристина Панайотова, Михаел Рогачев, Теодора Илиева). Ако става въпрос за депутата от БСП Тома Томов, то връзката за напън на червените Трифонов да им е политическа патерица към властта се набива на очи.

От друга страна е съвсем явно, че идеята за мажоритарна система в точно този вид, в който настоява Слави Трифонов, е крайно удобна за ГЕРБ. Причините нееднократно са разисквани - по-малък брой гласове, за да влезе някой като депутат, по-малко ресурс за осигуряването им и наличието на достатъчно лостове на партията на Борисов да го постигне (кажи речи 9 от 10 кметове в България са на ГЕРБ). Комбинация от пари и влияние при наличие на едномандатни райони на България спокойно ще направи Бойко Борисов фактически властелин, който би могъл да се отърве от със сигурност и неприятни за него моментни зависимости тип "Делян Пеевски" по отношение на властта.

За да бъде приет мажоритарен вот, в парламента трябва да има сигурно мнозинство. Ясно е, че извън ГЕРБ почти никой няма да приеме този мажоритарен вот, защото това ще означава да се раздели с топлото си място в парламента и други удобни ресурси "да бъде важен". За смяна на позицията трябват много сигурни обещания за други облаги, а Борисов със сигурност не ги раздава наляво и надясно. Затова мажоритарният вот може да бъде постигнат само с една достатъчно силна, сигурна патерица. Същата е логиката и на БСП - червените биха прегърнали моментално мажоритарната система на Трифонов, ако можеха да я реализират, но не могат, защото нямат съответния ресурс, нямат и достатъчно добър имидж. Но пък могат да опитат да си създадат зависима политическа патерица, с която да манипулират нещата в по-дългосрочен план, за да се борят за властта.

Марешки предлага образователен ценз и видеонаблюдение по време на изборите

Парламентарната група на "Воля" предлага въвеждане на мажоритарен вот без листи, образователен ценз, както и заснемане на целия изборен...

Засега Слави Трифонов не обелва и дума за политика, защото тя е много изморителна игра на зависимости. А едва ли на него много ще му харесва да е зависим. От друга страна той знае, че вотът на референдума не значи вот за него като политик - ако беше убеден в обратното, щеше да тръгне по-явно напред.

Колкото и да говорим за плурализма на демокрацията, за да я има България, трябва да се направят редица непопулярни реформи и това е възможно само ако някой има абсолютно мнозинство в парламента. Въпросът е възможно ли е за един мандат да се направят или да напреднат достатъчно ключови реформи, за да бъде преобърната тенденцията на безизходица и да се удари решително задкулисната мафия? Човекът или хората, които си поставят такава цел, трябва да съберат много подкрепа за поне кратко време и да овладеят бързо властта, преди обществената енергия зад тях да пресъхне - а това става много бързо. И ако Слави Трифонов е наясно с това, едва ли би се поблазнил да става Месия - защото цената ще е прекалено висока. Остава само версията за патерицата - тя би могла да бъде изтъргувана с голяма изгода. Така че - ще се поблазни ли Слави? Времето ще покаже ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com