Щом не казват баста, когато Мангъров дрънка, българските лекари ще си теглят мъката КОВИД

27568
Щом не казват баста, когато Мангъров дрънка, българските лекари ще си теглят мъката КОВИД
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Още 2-3 месеца и светът ще регистрира втора годишнина от избухването на пандемията КОВИД-19. И този факт ме кара да си задам следният въпрос – колко години ще регистрираме в България, докато Българският лекарски съюз (БЛС) реагира както реагират в белите държави що се отнася до най-същественото, за да не се пълнят болниците с болни от коронавирус, а именно – точна информация за ваксините и минимум публично заклеймяване, а най-добре санкция според правомощията, спрямо специалисти, които дезинформират?

За да е по-ясно – кога БЛС ще реагира на поведението на доц. Атанас Мангъров? След като в ефира на една от най-големите телевизии в България той изрече думи на тема ваксинирани срещу коронавирус, които собственият му пряк ръководител опроверга, какво повече трябва на БЛС?

Появата на SARS-CoV-2 демонстрира колко много дефицити има човешкото общество, колко много недостатъци има изграденият от всички нас живот. Но демонстрира и, че в България почти нищо не правим, за да поправяме. Когато почне да става тежко при поредната вълна, представители на БЛС излизат най-често по телевизиите и почват да искат от държавата какво ли не. В случая с пандемията, исканията като цяло са разумни. Само че защо БЛС не си мърда пръста също да (си) помогне?

Кой е дебелият гръб, заради който БЛС не вижда доц. Мангъров? С какво лице ходят членовете на Управителния съвет на БЛС по телевизиите да говорят за коронавируса, след като дума не обелват по темата? И ако нещо са се объркали, както масово объркани са дори троловете във Фейсбук, дезинформацията НЕ Е гледна точка! Тя е основата на лъжите. Като например появилата се от Великобритания официална статистика на профил във Фейсбук с името на Мангъров, която внушава, че починалите ваксинирани от коронавирус за определен период в Обединеното кралство са 2 пъти повече от починалите неваксинирани. Пльокнати данни, без да е дадена пълната статистика и без съпоставка колко са ваксинираните хора там и съответно какъв е процентът на починали, както и колко са неваксинираните и какъв е процентът на починалите по този показател. Интересен факт е, че тази мантра - за умрели в пъти повече напълно ваксинирани в Англия, отколкото неваксинирани, я раздуват от Русия, макар и с доста по-обстоятелствени описания, но отново без съпоставките - какъв процент от напълно ваксинираните умират и какъв процент от неваксинирате? Защото на Острова отдавна вече има много повече ваксинирани, отколкото неваксинирани, а неваксинирани останаха главно по-млади хора и деца т.е. такива, които все още са по презумпция по-здрави просто заради по-ниската си възраст - като си по-млад, по-вероятно е да нямаш разни хронични заболявания и здравословни проблеми. Но хайде, да кажем, че този Фейсбук профил може би не е на доц. Мангъров – или той сам ще каже, че е? За изявата си в bTV на 12 септември обаче двойник ли беше на Мангъров или не?

В науката има едно правило – когато залагаш предубедени критерии и параметри за провеждане на дадено проучване или четене на статистика, то резултатите и изводите се изкривяват. Има известна българска поговорка, която добре го илюстрира – каквото повикало, такова се обадило.

Така ли ще е, БЛС? Български лекарски съюз! Щом българските лекари не искат да се обадят или да принудят тези, които ги представляват, да се обадят, когато се лее дезинформация, няма защо да искат и да се оплакват при поредната коронавирус вълна. Все си мисля, че и за всичките пари на света на никой лекар няма да му е добре в отделението му да не стигат болнични легла и да изпраща към гроба сериозен брой от заелите. Защото служебното здравно министерство и това показа в отчета си – колко сме напред с материала "смъртност".

Един човек е трагедия, хиляди са статистика. Мълчете си, БЛС, четете статистиката и после минете през телевизията да се оплачете за поредния бюджет на НЗОК! Всъщност, Мангъров член ли Ви е и докога?

Да напомня - Слави Трифонов призна пред Бойко Василев, че е ваксиниран срещу коронавирус, след като го преболедува. Бойко Борисов публично се ваксинира, след като преболедува. Румен Радев също призна, но доста тихо, че е ваксиниран. Всеки да си прави изводите!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com