Скандалът "Три морета": Едно е да манипулираш бай Пешо, друго - Питър или Пит

17568
Скандалът "Три морета": Едно е да манипулираш бай Пешо, друго - Питър или Пит
Снимка: pixabay

За инициативата "Три морета" у нас се знае малко. Поне за широката общественост този геополитически проект е твърде неясен поради недостатъчното му популяризиране. Но за сметка на това стартът на българското му председателство в Естония предизвика истинска политическа буря у нас.

Тя започна с едно съобщение на прессекретариата на президента при отпътуването му за Талин. В него нямаше и дума, че е бил контактен с обявения вече за позитивно тестван за коронавирус шеф на ВВС, заради контакт с когото по същото време се самоизолира военният министър Красимир Каракачанов. Напротив, от президентската пресслужба твърдяха, че Радев не бил контактен и се изтъкваше само "усложнената обстановка с коронавируса". Беше въпрос на минути да се погледнат снимките в нета, за да се види, че Радев е на едно и също събитие с Каракачанов, тоест - бил е контактен. Ако си беше направил тест веднага и беше обявил резултата публично още в онзи момент, визитата в Естония би имала друг развой.

Радев не е имал контакт с положително тестван за COVID-19

Президентът Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус. Това заявих...

След това здравният министър Костадин Ангелов спомена за карантина на президента и тези негови думи бяха умело тиражирани по всички възможни канали.

Последва пряко включване на Радев от летището с показване на отрицателния тест и изявление, че ставащото е активно мероприятие. На другия ден прессекретариатът на президента разпространи тезата, че правителството е имало негативно отношение към "Три морета". То от своя страна отрече. Външно пък уточни, че идеята била не да се оттеглим от инициативата, а само да отложим българското председателство за 2022 г., защото през 2021 г. имаме избори. Румен Петков пък обобщи ситуацията като "просташко институционално поведение" и беше прав. Елементарно, зле сглобено и безпардонно като цялото управление на страната под ръководството на Борисов.

Поредният пинг-понг между институциите не е изненада, но в случая топчето е малко по-едричко. И ако не се внимава с него, може да има дългосрочни последици за България. Американската търговска камара подробно описа позитивите за България в нарочно прессъобщение. При внимателен прочит се вижда, че тази инициатива наистина би могла да постави бъдещото ни развитие в друга, по-печеливша орбита. Нещо, което очевидно не се харесва на временно заетите с държавното управление в момента.

В крайна сметка за огромната маса българи си остана впечатлението, че Радев едва ли не на своя глава е отишъл в Естония, след като е знаел, че е контактен с позитивно тестван. Тоест, целта да се компрометира българският държавен глава в момент на важно за страната събитие беше изпълнена. Както и другата - президентът беше изолиран от контакти с ключови фигури, с партньори, които имат стратегическа тежест, с активни играчи в този геополитически проект.

Доста детайлно позитивите от него описаха от ПП "Републиканци за България". Хората на Цветанов не спестиха критики и на президента, но основният им упрек беше към българската политическа класа, която не реагира по никакъв начин на "Три морета" - все едно това не ни засяга.

Борисов: ДАНС проверява кои са "доброжелателите" на Румен Радев

"Възложих на ДАНС и ДАР да проверят кои са тези "доброжелатели", които искат да елиминират действията на правителството и на президента...

На фона на цялата дандания обещанието на Борисов, че ще възложи на ДАНС да разследва случая звучи повече като заплаха. Помним как неотдавна маскирани сили на реда влязоха в президентската институция.

Помним, но не всички. В социалните мрежи преобладава мнението, че Радев или е сред инициаторите на протестите, или се е пришил към тях с вдигнатия си юмрук.

Да, това действително се случи известно време след бруталното "респектиране" на негови съветници и може би наистина президентът малко късно се сети да подкрепи протеста. Но все пак е държавен глава и активните мероприятия, целящи неговото компрометиране, са видими и отвън.

Титаните на мисълта, творящи тези сценарии, би следвало да знаят, че едно е да манипулираш бай Пешо, друго - Питър, Петер или Пит. Бай Пешо утре ще забрави. Останалите - надали.

Автор: Евелина Гечева

Румен Радев: Амбицията ни е да поставим акцент върху предизвикателствата на бъдещето и да намерим общи решения за тях

“България няма да се фокусира единствено върху предизвикателствата от настоящето. Амбицията ни е да поставим акцент върху предизв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com