Скандалът "Три морета": Едно е да манипулираш бай Пешо, друго - Питър или Пит

17585
Скандалът "Три морета": Едно е да манипулираш бай Пешо, друго - Питър или Пит
Снимка: pixabay

За инициативата "Три морета" у нас се знае малко. Поне за широката общественост този геополитически проект е твърде неясен поради недостатъчното му популяризиране. Но за сметка на това стартът на българското му председателство в Естония предизвика истинска политическа буря у нас.

Тя започна с едно съобщение на прессекретариата на президента при отпътуването му за Талин. В него нямаше и дума, че е бил контактен с обявения вече за позитивно тестван за коронавирус шеф на ВВС, заради контакт с когото по същото време се самоизолира военният министър Красимир Каракачанов. Напротив, от президентската пресслужба твърдяха, че Радев не бил контактен и се изтъкваше само "усложнената обстановка с коронавируса". Беше въпрос на минути да се погледнат снимките в нета, за да се види, че Радев е на едно и също събитие с Каракачанов, тоест - бил е контактен. Ако си беше направил тест веднага и беше обявил резултата публично още в онзи момент, визитата в Естония би имала друг развой.

Борисов: ДАНС проверява кои са "доброжелателите" на Румен Радев

"Възложих на ДАНС и ДАР да проверят кои са тези "доброжелатели", които искат да елиминират действията на правителството и на президента...

След това здравният министър Костадин Ангелов спомена за карантина на президента и тези негови думи бяха умело тиражирани по всички възможни канали.

Последва пряко включване на Радев от летището с показване на отрицателния тест и изявление, че ставащото е активно мероприятие. На другия ден прессекретариатът на президента разпространи тезата, че правителството е имало негативно отношение към "Три морета". То от своя страна отрече. Външно пък уточни, че идеята била не да се оттеглим от инициативата, а само да отложим българското председателство за 2022 г., защото през 2021 г. имаме избори. Румен Петков пък обобщи ситуацията като "просташко институционално поведение" и беше прав. Елементарно, зле сглобено и безпардонно като цялото управление на страната под ръководството на Борисов.

Поредният пинг-понг между институциите не е изненада, но в случая топчето е малко по-едричко. И ако не се внимава с него, може да има дългосрочни последици за България. Американската търговска камара подробно описа позитивите за България в нарочно прессъобщение. При внимателен прочит се вижда, че тази инициатива наистина би могла да постави бъдещото ни развитие в друга, по-печеливша орбита. Нещо, което очевидно не се харесва на временно заетите с държавното управление в момента.

В крайна сметка за огромната маса българи си остана впечатлението, че Радев едва ли не на своя глава е отишъл в Естония, след като е знаел, че е контактен с позитивно тестван. Тоест, целта да се компрометира българският държавен глава в момент на важно за страната събитие беше изпълнена. Както и другата - президентът беше изолиран от контакти с ключови фигури, с партньори, които имат стратегическа тежест, с активни играчи в този геополитически проект.

Доста детайлно позитивите от него описаха от ПП "Републиканци за България". Хората на Цветанов не спестиха критики и на президента, но основният им упрек беше към българската политическа класа, която не реагира по никакъв начин на "Три морета" - все едно това не ни засяга.

Радев не е имал контакт с положително тестван за COVID-19

Президентът Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус. Това заявих...

На фона на цялата дандания обещанието на Борисов, че ще възложи на ДАНС да разследва случая звучи повече като заплаха. Помним как неотдавна маскирани сили на реда влязоха в президентската институция.

Помним, но не всички. В социалните мрежи преобладава мнението, че Радев или е сред инициаторите на протестите, или се е пришил към тях с вдигнатия си юмрук.

Да, това действително се случи известно време след бруталното "респектиране" на негови съветници и може би наистина президентът малко късно се сети да подкрепи протеста. Но все пак е държавен глава и активните мероприятия, целящи неговото компрометиране, са видими и отвън.

Титаните на мисълта, творящи тези сценарии, би следвало да знаят, че едно е да манипулираш бай Пешо, друго - Питър, Петер или Пит. Бай Пешо утре ще забрави. Останалите - надали.

Автор: Евелина Гечева

Румен Радев: Амбицията ни е да поставим акцент върху предизвикателствата на бъдещето и да намерим общи решения за тях

“България няма да се фокусира единствено върху предизвикателствата от настоящето. Амбицията ни е да поставим акцент върху предизв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com