Скелетът на Коминтерна в македонскио гардероб

7604
Скелетът на Коминтерна в македонскио гардероб
Снимка: iStock/Guliver

Връща се Киркор внезапно от командировка и сварва жена си по бельо. "Що си гола, жено", пита той. "Ми, Киркор, нямам какво да облека". "Нямаш ли?", вика Киркор, отваря гардероба и брои: "Една рокля, две рокли, три рокли, здравей, Гарабед, четири рокли, пет рокли..."

Преброяването в Северна Македония ще напомня на този златен арменски виц, само дето би звучал така: "Един македонец, един албанец, здравей, Пешо, един македонец..."

Броенето на населението вероятно ще покаже, че българи там няма. Или са съвсем малко. И това ще е официална информация, с която Скопие ще продължи да напира към Европейския съюз.

Странно, къде ли са се дянали българите, населявали тези земи? Преди малко повече от век някои от тях са ставали български писатели, учени, български офицери, министри и български политически лидери. Както и министър-председатели. Но няма да се връщаме толкова назад.

През 2002 година на предишното преброяване е имало цели 1417 или 0,073% българи. Здравей, Гарабед! Следващата цифра са някакви 75 000 македонци, които, кой знае защо, са взели българско гражданство в последните години. Те, разбира се, не са уловени от преброяването като българи - вероятно поради изключително демократичната възможност в нашата съседка да обявиш свободно какъв си по произход.

Според приетия закон този, който откаже да посочи етническа принадлежности ли нещо друго при преброяването, получават глоба от 200 до 300 евро. Същата е глобата и за даване на невярна информация. Тоест, ако решиш да кажеш, че си българин, моментално можеш да попаднеш под удара на закона. Там българи няма, както няма и българско малцинство.

Но не по тази причина преброяването в Македония е толкова важно. То може да извади тенденция, която никак няма да се хареса на днешното държавно ръководство. Например, сериозно нарастване на албанската част от населението на страната.

Според същото предходно проучване от 2002 г. албанците са 509 083 или 25.17%. Тези дни депутатът Арбър Адеми, който е бивш министър на образованието и науката, представи данни за броя на учениците по етноси. Цифрите са отпреди 4 години - 64.22 на сто от учениците, записани през учебната 2017/2018 г., са македонци, а 32.15 на сто - албанци. Тези 32% ученици-албанци са бъдещи избиратели само след няколко години.

Редица наблюдатели твърдят, че албанското население в Република Северна Македония нараства със стабилни темпове и само след 20 години ще е половината от общия брой.

Да не се окаже при задаващото се преброяване, че в гардероба не е Гарабед, а някой скелет от Коминтерна.

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Като денонощен клекшоп: Инфинити парламент и така до края на света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com