Стефан Данаилов влезе в болница, а ти не разбра

29815
Стефан Данаилов влезе в болница, а ти не разбра
Снимка: БГНЕС

Необходими са година-две, за да може главата на всеки, озовал се на краткия път по адаптацията на студентските си фантазии към реалния свят на медиите, да придобие особен ментален инструмент - трафикомер. Трафикомерът е тяло в централните мозъчни лобове. Има несложна задача - да пренебрегне усета за важни процеси за сметка на светкавични реакции, помагащи на медийния трафик към сайтовете.

В един такъв момент се появява информация: Стефан Данаилов отново влезе в болница

Тук най-голямата грешка, която може да направиш като журналист, е да се фокусираш прекалено върху това за какво става дума. Че отишъл за рехабилитация, че става дума за рутинна процедура, през която минава всеки с проблеми с тазобедрената става, е без значение. Стефан Данаилов е влязъл в болница, това те интересува. След това си представяш началната страница на поверената ти медия и виждаш как новината с голяма мощ би могла да оглави като пълководец информационния поток. Слагай я. Айде, че други вече я сложиха ве. Те по-бързо от теб са рефрешвали информационните агенции, по-добри са от теб, по-опитни.    

Какво, бавиш се, щото си мислил заглавието? Добре, обясни ми, какво друго може да е заглавието за това, че Стефан Данаилов е влязъл в болницата, освен, че Стефан Данаилов е влязъл в болница? Примерно да не би Чарли Шийн да е влязъл в клиника за зависимости? Ако бе така, щях да разбера. Тогава би могъл да напишеш не че Стефан Данаилов е влязъл в болница, а че Чарли Шийн е влязъл в клиника за зависимости, но в този случай става дума за това, че Стефан Данаилов е влязъл в болница. А не че Чарли Шийн е влязъл в клиника за зависимости. 

После мислиш за читателя. Ти добре знаеш, че читателят е многоспектърен, силно заинтересован от събитията човек и според скромните ми познания за информационните портали е: 

а) човек, който е влязъл да си провери пощата.

б) човек, който е тръгнал да влиза да си проверява пощата, но се е сетил, че то няма кой знае какво да получи освен писмо за починал негов роднина в Нигерия, който му е оставил огромно наследство - третият тази година. 

в) човек, който разглежда сайт за автомобили, защото много обича автомобили, но и няма много пари, което му отнема доста време да прецени какъв автомобил да си купи, затова и разглежда сайт за автомобили, макар че има автомобил, който си купи доста скоро, но оттогава свикна и му е хубаво да влиза в сайт за автомобили и просто да ги разглежда с мисълта, че някой ден пак ще си купи, би искал, ще му се.   

г) човек, който влиза хаотично във всички форуми, за да напише, че трябва да има нов Народен съд и да се разстрелят много различни хора, които е готов да изброи поименно и ето, вече почна да ги изброява, чакай да си довърша текста бе пич!

д) човек, който иска да си провери хороскопа и вече го е проверил, но не му е харесал ("Днес ви очакват трудности с половинката") и иска да го види на още няколко места, където например не го очакват трудности с половинката - макар че нямаш половинка, кой въобще има половинка, няма такива хора. Освен овните. 

Кое е общото между всички тези силно заангажирани читатели? Общото е, че всички те ще цъкнат да видят какво става със Стефан Данаилов и че е приет в болница. После ще прочетат, че е приет в болница и ще си кажат - хм, значи Стефан Данаилов са го приели в болница. Възможно е да споделят вкъщи с другите хора около тях - вие разбрахте ли, че Стефан Данаилов са го приели в болница? Другите ще реагират с изненада - а, така ли, Стефан Данаилов са го приели в болница? Да, да, ще отвърнеш ти - пише го в интернет (винаги е така, пише го в интернет просто). Ако те са достатъчно технически подготвени биха могли да наберат "Стефан Данаилов + болница" в интернет и да прочетат същия текст, за да се уверят от първа ръка, че тъкмо в болница е влязъл тъкмо Стефан Данаилов - тъкмо сега. Това преди да си вземат наследството от чичото в Нигерия - и той, преди да го остави, е влязъл в болница. 

Но ти все пак, като читател, като умен човек, може да изпиташ досада от тия неща. И да вземеш да излезеш да се разходиш. И да хванеш в метрото. Метрото малко се бави. И понеже се бави е преценено, че не може да се чака просто ей така. Това са шест минути, в които съзнанието ти е предразположено към усвояването на познатата комбинация между информация и реклама и вместо да гледаш тъпо в черното тунелче за теб работи специално информационно табло...Не се страхувай да попиташ какво пише на него, мога да ти кажа най-приятелски. Пише, момент да видя, аз съм късоглед, да, определено пише, че Стефан Данаилов е влязъл в болница. Сега се качвай в метрото и пътувай за където щеш. И внимавай, че нещо ще ти изписука телефона - не е половинката, не чете ли хороскопа, това са просто новини от Google. Автоматично преравяне на най-важното от целия информационен поток, сортирано по няколко параметри на читателското внимание. Днес обаче е лесен ден за алгоритъма. Но не и за Стефан Данаилов. Той е влязъл в болница. 

Единственият вариант да не разбереш, че Стефан Данаилов е влязъл в болница, е да влезеш в болница. Обаче току-виж си влязъл в същата болница. Пак проблеми. Затова влез пак и прочети в коя болница е влязъл, за да влезеш в друга. А когато съседът ти по легло поиска стотинки, за да зареди телевизора...

Знаеш, казвай му го направо. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Радев да управлява чрез хора на Борисов - каква ирония!

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com