X
 
 

Стефан Данаилов влезе в болница, а ти не разбра

27540 6
photo of Стефан Данаилов влезе в болница, а ти не разбра
Снимка: БГНЕС
Необходими са година-две, за да може главата на всеки, озовал се на краткия път по адаптацията на студентските си фантазии към реалния свят на медиите, да придобие особен ментален инструмент - трафикомер. Трафикомерът е тяло в централните мозъчни лобове. Има несложна задача - да пренебрегне усета за важни процеси за сметка на светкавични реакции, помагащи на медийния трафик към сайтовете.

В един такъв момент се появява информация: Стефан Данаилов отново влезе в болница

Тук най-голямата грешка, която може да направиш като журналист, е да се фокусираш прекалено върху това за какво става дума. Че отишъл за рехабилитация, че става дума за рутинна процедура, през която минава всеки с проблеми с тазобедрената става, е без значение. Стефан Данаилов е влязъл в болница, това те интересува. След това си представяш началната страница на поверената ти медия и виждаш как новината с голяма мощ би могла да оглави като пълководец информационния поток. Слагай я. Айде, че други вече я сложиха ве. Те по-бързо от теб са рефрешвали информационните агенции, по-добри са от теб, по-опитни.    

Какво, бавиш се, щото си мислил заглавието? Добре, обясни ми, какво друго може да е заглавието за това, че Стефан Данаилов е влязъл в болницата, освен, че Стефан Данаилов е влязъл в болница? Примерно да не би Чарли Шийн да е влязъл в клиника за зависимости? Ако бе така, щях да разбера. Тогава би могъл да напишеш не че Стефан Данаилов е влязъл в болница, а че Чарли Шийн е влязъл в клиника за зависимости, но в този случай става дума за това, че Стефан Данаилов е влязъл в болница. А не че Чарли Шийн е влязъл в клиника за зависимости. 

После мислиш за читателя. Ти добре знаеш, че читателят е многоспектърен, силно заинтересован от събитията човек и според скромните ми познания за информационните портали е: 

а) човек, който е влязъл да си провери пощата.

б) човек, който е тръгнал да влиза да си проверява пощата, но се е сетил, че то няма кой знае какво да получи освен писмо за починал негов роднина в Нигерия, който му е оставил огромно наследство - третият тази година. 

в) човек, който разглежда сайт за автомобили, защото много обича автомобили, но и няма много пари, което му отнема доста време да прецени какъв автомобил да си купи, затова и разглежда сайт за автомобили, макар че има автомобил, който си купи доста скоро, но оттогава свикна и му е хубаво да влиза в сайт за автомобили и просто да ги разглежда с мисълта, че някой ден пак ще си купи, би искал, ще му се.   

г) човек, който влиза хаотично във всички форуми, за да напише, че трябва да има нов Народен съд и да се разстрелят много различни хора, които е готов да изброи поименно и ето, вече почна да ги изброява, чакай да си довърша текста бе пич!

д) човек, който иска да си провери хороскопа и вече го е проверил, но не му е харесал ("Днес ви очакват трудности с половинката") и иска да го види на още няколко места, където например не го очакват трудности с половинката - макар че нямаш половинка, кой въобще има половинка, няма такива хора. Освен овните. 

Кое е общото между всички тези силно заангажирани читатели? Общото е, че всички те ще цъкнат да видят какво става със Стефан Данаилов и че е приет в болница. После ще прочетат, че е приет в болница и ще си кажат - хм, значи Стефан Данаилов са го приели в болница. Възможно е да споделят вкъщи с другите хора около тях - вие разбрахте ли, че Стефан Данаилов са го приели в болница? Другите ще реагират с изненада - а, така ли, Стефан Данаилов са го приели в болница? Да, да, ще отвърнеш ти - пише го в интернет (винаги е така, пише го в интернет просто). Ако те са достатъчно технически подготвени биха могли да наберат "Стефан Данаилов + болница" в интернет и да прочетат същия текст, за да се уверят от първа ръка, че тъкмо в болница е влязъл тъкмо Стефан Данаилов - тъкмо сега. Това преди да си вземат наследството от чичото в Нигерия - и той, преди да го остави, е влязъл в болница. 

Но ти все пак, като читател, като умен човек, може да изпиташ досада от тия неща. И да вземеш да излезеш да се разходиш. И да хванеш в метрото. Метрото малко се бави. И понеже се бави е преценено, че не може да се чака просто ей така. Това са шест минути, в които съзнанието ти е предразположено към усвояването на познатата комбинация между информация и реклама и вместо да гледаш тъпо в черното тунелче за теб работи специално информационно табло...Не се страхувай да попиташ какво пише на него, мога да ти кажа най-приятелски. Пише, момент да видя, аз съм късоглед, да, определено пише, че Стефан Данаилов е влязъл в болница. Сега се качвай в метрото и пътувай за където щеш. И внимавай, че нещо ще ти изписука телефона - не е половинката, не чете ли хороскопа, това са просто новини от Google. Автоматично преравяне на най-важното от целия информационен поток, сортирано по няколко параметри на читателското внимание. Днес обаче е лесен ден за алгоритъма. Но не и за Стефан Данаилов. Той е влязъл в болница. 

Единственият вариант да не разбереш, че Стефан Данаилов е влязъл в болница, е да влезеш в болница. Обаче току-виж си влязъл в същата болница. Пак проблеми. Затова влез пак и прочети в коя болница е влязъл, за да влезеш в друга. А когато съседът ти по легло поиска стотинки, за да зареди телевизора...

Знаеш, казвай му го направо. 

 

Автор: Райко Байчев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Дреме ми на патката - къде е Ламбо.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Вярно и точно! И за съжаление - това е картинката на т.нар. журналистика у нас, а май и по други географски ширини. Има едно понятие чурналистика, у нас не се споменава често, но пък се практикува масово - някой написал или съобщил нещо, десетина сайта действат на принципа копи - пейст, никой не се хаби да проверява фактите и т.н. до пълно затъпяване на читателите.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Не разбрах каква е връзката със сегашното състояние на държавата, доколкото е държава. Значи, лично аз нямам някакви изкючителни симпатии към личността. Не оспрвам уважението на други сънародници, но това не означва, че трябва да бъде натрапвано на останалите. Ако в днешно време някой не намира актуална тема, значи е сбъркал призванието си!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Той старият мандраджия не е виновен - виновни са bTV,NOVA,blitz и pik.
 • българин 2.1 българин преди 1 месец Профил на трол?
  Не и те не са виновни, няма КОЙ да ни каже истинските виновници, продажните чорбаджии-изедници на червената мафия и слугинажа им, които вилнеят, мародерстват, словоблудстват, ограбват и унищожават България, ама КОЙ да каже?!
  : 2 !
 • племенник на съседа 1 племенник на съседа преди 1 месец Профил на трол?
  Авторе, ти как мислиш, ако нашият герой влезе за лекуване на алкохолна зависимост примерно казано, дали ще го отразят или ще има информационно затъмнение? Щото бившия му съсед в квартал Изток ми е разказвал какво запойно търкаляне по стълбите в блока е било след небивалия успех на "километъра". За какви врели-некипели" ми говориш?!
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 16-17 ноември

Овен Тези почивни дни ще ви докажат, че човекът, в когото сте влюбени, всъщност е и вашият най-доверен приятел, съветник и пазител на тайни. Може...

Последно в Актуално