Свободата на словото, видяна през един среден пръст

10202
Свободата на словото, видяна през един среден пръст
Снимка: Facebook/Борислав Сандов

Конфликтът между Велислав Минеков и Емил Кошлуков не спря само до личния план. Той навлезе в дълбоки сфери като свободата на словото, която у нас все още е само понятие, при това - доста мъгляво.

Защото за каква свобода на словото можем да говорим, след като повечето влиятелни медии вървят неизменно с властта? Колко свободен е журналист, на когото диктуват в ухото въпроси към събеседниците? Как да я измерим тази свобода - само по възможността да покажеш среден пръст в ефир ли? И доколко е свободна една обществена телевизия, която нерядко е показвала, че се влияе от кефлийските настроения на всеки нов управник?

Мнозина биха се запитали дали БНТ изобщо следва някакви професионални стандарти, след като от година на година нейната гледаемост спада, а знакови лица бяха свалени от екран. Обществената телевизия е подложена на остри критики от страна на експерти именно заради това, че често изглежда проправителствена. А това е точно обратното на обществена.

Но дори без да навлизаме в дебрите на медийната теория можем да твърдим, че БНТ отдавна не е медията, по която другите могат да се равняват. И причината далеч не е само финансова. Впрочем, ресурсът, с който БНТ разполага, изобщо не е мизерен. Въпросът е как се управляват парите на данъкоплатците. А това е тема, по която никой не взима отношение - нито управляващи, нито опозиция. Нямат интерес да се ровят, защото всички искат да са в ефир. Политик без ефир закъде е?

От любовта между БНТ и силните на деня се пръкнаха немалко уродливи политико-медийни зависимости. Затова не можем да виним Кошлуков, че изглежда така, сякаш съчетава в себе си политическа фигура и телевизионер - такива има доста, макар че далеч не всички се борят да са генерални директори на БНТ.

А свободата на словото в България е тема, с която твърде много се спекулира. В случая със скандала между Минеков и Кошлуков също е така. Не е прав министърът да иска по този начин обяснения за прекъснатата програма на БНТ поради пряко включване на ГЕРБ - това наистина си е редакционна политика, колкото и спорна да е тя от професионална гледна точка.

Бакалов: Кошлуков дали има усещане, че в БНТ има цензура?

"Абе Кошлуков много хубаво се изказал за цензурата в САЩ. А дали има усещане, че в БНТ, на която е директор, има цензура? И не трябва л...

Но не му отива и на Кошлуков да плаши с дипломатическия корпус, Европейската комисия, СБЖ, Фрийдъм Хаус и "Репотери без граници". Не му отива, защото в очите на същите тези значими инстанции той вероятно е единственият генерален директор на национална медия в света, показал среден пръст в ефир, бидейки програмен директор. Без значение какво го е предизвикало.

И не се засрами от това. Напротив, бодро си участва в конкурс за гендир, бодро си директорства, взема управленски решения и провежда политика. И алармира, че свободата на словото е застрашена.

Многострадалната българска журналистика познава всякакви превратности, всякакви гьонсуратлъци и измекярства. Гочоолу и Дочоолу не са герои от фейлетон, наши съвременници са.

Затова 112 не е място в класация за медийна свобода. Диагноза е. Това обаче не е вина нито на Кошлуков, нито на Минеков. Техният конфликт е съпътстваща щета на резкия обрат, който настъпва след острата намеса на Биг Брадъра, който, както се оказа, също не е само телевизионна имагинерност.

По-големият срам е в това, че 15 години българските медии пригласяха на един малограмотен и малокултурен еднокнижник. Възхваляваха всяка негова простотия, а селяшката му хитроватост издигнаха на държавнически пиедестал.

Инджов: Кошлуков по-добре да беше останал на работа в ТВ Алфа

"Падението на т.нар. обществена БНТ няма край! "Референдум" окончателно придоби вид на студио на властта", пише доцент Иво Инджов във Ф...

И когато говорим за свобода на словото, нека не забравяме, че за свобода се бори само робът.

Свободният човек се бори за съвършенство.

Уви, българската журналистика е безкрайно далеч от него.

 

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Радев да управлява чрез хора на Борисов - каква ирония!

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com