Така ли ги интегрираме?

14256
Така ли ги интегрираме?
Снимка: Getty Images / Guliver

През последните дни новината, че ромски деца ще получават стипендии в евро, за да завършат гимназиалното си образование и въобще като стимул да не отпаднат от училище, предизвика вълна от недоволство. По-рано днес граждани на Добрич заявиха, че са готови на протестни действия, ако отговорните институции не обърнат внимание на проблема. Според гражданите Министерството на образованието и науката дели учениците, като определя подобен тип стипендии. "С какво моето дете е по-маловажно от някое ромче?", питаха се още те.

​Коментар на редактора

Граждани са готови на протести заради стипендиите, които ще дават на ромските ученици

Граждани от Добрич са подготвили жалба във връзка с информацията от последните дни, че ще бъдат давани стипендии на ромски деца, за да ...

Ако някой някъде ви каже, че намерил начин да реши проблема с интеграцията на ромите в обществото, то той просто ви хлъзга по динена кора. Тази тема, стара като Смъртта, върви след кервана на всекидневните ни дребнотемия и периодически участва в публичния живот къде със скандални, къде с не чак толкова фрапантни примери.

Последният случай е от тази седмица, когато в публичното пространство се хвърли безотговорно, без да се обясни информацията, че ​ученици от ромски произход ще получават стипендии след завършен осми клас. Става дума за 1200 стипендии от по 30 евро на ученик.

​Парите идват по проект "Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование", който се финансира от Ромския образователен фонд и Министерството на образованието и науката​, а основната цел е ромите да бъдат мотивирани да завършат средното си образование. Проектът е на обща стойност 561 400 евро​ и от чрез него се очаква за две години 200 ученици да завършат успешно 12-ти клас и успешно да положат държавните зрелостни изпити.

​Няма нищо лошо ​

По принцип няма нищо лошо в това да се подпомагат рисковите групи у нас, които така или иначе са застрашени от социално изключване. Няма нищо лошо в това да се дават средства на ученик или ученици независимо от техния произход, когато срещу теб наистина стоят мотивирани и готови да се развиват млади хора. Защото повечето стипендии, особено в средното образование у нас, са така или иначе джобни пари. Те в никакъв случай не стигат за всичко необходимо, свързано с образованието на тийнейджъра.

Над 51 млн. лева за две години и без ефект в интеграцията на ромчета в училище

Осъществените дейности за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства през периода 2012-2014 г. в системата на...

Проблемът е друг

Проблемът е в това, че има дълбоки съмнения, че поредните средства, давани за интеграцията на ромската общност у нас, този път под формата на стипендии, ще потънат някъде си и въобще може и да не стигнат до своите получатели.

Проблемът е, че дори и да стигнат, кой ще гарантира, че парите, които ромските ученици ще получават, няма да бъдат хвърлени на вятъра от техните роднини? Проблемът е, че от незнайни времена ромите живеят у нас на гърба на данакоплатеца, като получават социални помощи, крадат храна, електричество и каквото им падне, заселват се където им падне и паразитират върху когото им падне! И ето - сега изведнъж сме се загрижили за образованието на техните многобройни поколения, и то как сме се загрижили - давайки чисти пари!

Проблемът е, че уж в средното училище има единни критерии за това кой да получава стипендии, но ромските ученици ще се ползват вероятно с привилегиите за по-нисък успех. Проблемът е, че дори Сметната палата в своя одит от вчера, 20.10.2016, относно интегрирането на деца от малцинствата в образователната система, потвърди, че осъществените дейности за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства през периода 2012-2014 г. в системата на образованието не са достатъчно ефективни за постигането на поставените цели и планираните ефекти. Но на никого това не прави впечатление, защото на опашката чакат поредните евра, които трябва да бъдат изхарчени в полза на ромското включване в обществото.

Така ли ги интегрираме?

МОН даде 32 млн. лв. за интеграция на ромски деца (ВИДЕО)

Договори за 32 млн. лв. за интеграция на роми подписа вчера Просветното министерство. Парите са по две процедури на ОП "Наука и образ...

Това, уважаеми читатели, е всичко друго, но не и интеграция. Подобни опити да се пипа "на парче" в огромния проблем с ромите у нас не решава почти нищо съществено. Напротив - периодично се отваря една кървяща рана на обществото ни, което има до голяма степен своите основания да гледа на ромите като на непълноценна част от населението на страната.

И вижте - отново предстоят избори, а тези, неинтегрираните, ще бъдат най-ценният електорат, нали така?!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com