Тактиката на манипулация и лъжа: Костадин Костадинов срещу Ицо Хазарта

42587
Тактиката на манипулация и лъжа: Костадин Костадинов срещу Ицо Хазарта
Снимка: БГНЕС

Човек се развива като лъже. Това изобщо не е просто твърдение – то отдавна се изучава от психологията. И става въпрос за развитието ни още от деца. Когато сме малки бебета, още не можем да лъжем. Но докато растем, именно лъжейки опознаваме света. С лъжата проверяваме колко можем да разширим границите на позволено ни. Родителите знаят най-добре това от опита с децата си – малките лъжи, с които то опитва да си извоюва нещо повече. Най-често говорим за лакомство, повече време пред телевизора или нещо такова. Невинни неща – но ако родителите твърде много отпуснат края и това поведение печели дивиденти, човек расте с формиране на съзнание, което на по-късен етап може да се окаже сериозен проблем.

В своя фейсбук публикация от 13.01.22 г., лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов написа следното още като първо изречение: "Току що научих, че Христо Петров, депутат от ПП, се обърнал към участниците във вчерашния протест с думите, цитирам: "шепа нещастни фашисти". Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, действително използва тези думи. Само че ги използва по адрес на депутатите на "Възраждане", а не на протестиращите (ако звукът на видеото не стартира, просто рестартирайте или преместете напред-назад стрелката на плеъра, която отчита колко време от записа е минало). Ето как едно истинско събитие с такъв прочит се превръща в манипулация и оттам в лъжа (за активни участници в протеста от формална гледна точка може да се считат и депутатите на "Възраждане"). После се вадят политически дивиденти.

А междувременно, точно показваният на камерата зам.-председател на "Възраждане" при изказването на Хазарта - Цончо Ганев, призна, че "Възраждане" е платила автобусите на протестиращите срещу зеления сертификат. Автентична практика, спор няма. За "Възраждане" специално е интересно как плаща, след като в отчета им пред Сметната палата за парламентарните избори партията е декларирала, че има задължения в размер на 50 765 - за получени стоки и/или услуги за изборната кампания, неразплатени към датата на съставяне на отчета. Това е единствената партия в парламента, която е на минус в баланса "набиране на средства - разходи" в кампанията за 47-то Народно събрание. Actualno.com изпрати официални писмени въпроси дали към днешна дата (14 януари) тези задължения са платени и към кого са натрупани, но отговор до публикуването на материала няма.

Каква беше тезата на Петров, красноречиво онагледена с думите му за фашистите? Че когато някой депутат активно работи и поощрява погром на парламента, той трябва да понесе наказателна отговорност! Друг депутат, от друга политическа сила – Иво Мирчев от "Демократична България", директно каза пред Actualno.com, че депутатки от "Възраждане" са опитвали да отворят вратите на парламента за протестиращите срещу зеления сертификат. Сто процента това може да бъде доказано – едва ли в парламента липсва видеонаблюдение, едва ли липсват и свидетели. Трябва единствено да има желание да бъдат намерени - и записи, и свидетели. Може да се почне със записа, публикуван в официалния профил на Костадин Костадинов!

Точно това на Костадинов и на колегите му от "Възраждане" не им изнася да признаят - би било не само политическата им смърт. Но по-страшното е, че на прокуратурата все още не ѝ изнася.

Ясно е какво ще стане, ако прокуратурата си изпълни задълженията – Костадинов и "Възраждане" ще се изкарат мъченици. Но ако ще е така при всяка подобна ситуация в обществения живот, тогава няма абсолютно никакъв смисъл от прокуратура. Няма смисъл от съд. Няма смисъл и от държава. Ще останем само с медии, при това всъщност социалните като Фейсбук и на площада. А като останем така, рано или късно идва съдия Линч!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Като денонощен клекшоп: Инфинити парламент и така до края на света

Дзен или изкуството да изслушваш главни прокурори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com