Твърди думи, меки дела

6166
Твърди думи, меки дела
Снимка: Президентство

За мен България ще е успяла, когато кажете на вашите деца да се върнат, да учат и работят в нея. Тези думи на президента Румен Радев по време на среща с българи-емигранти в Чикаго като че ли най-много изпъкнаха и бяха най-често повтаряни от българските медии.

Коментар на редактора

Пак не обърнахме внимание на важното

Една от безспорно най-интересните, но най-пренебрегвани в държавата теми, продължава да е наследството "КТБ". През тази седмица се доба...

Думите на Радев действително са силни, но е крайно време да погледнем към делата, защото те са важните. А делата на Радев изобщо не убеждават.

На първо място – президентът пак заговори с общи приказки за съдебната система. Истината е, че ако тя заработи, България постепенно ще стане добро за живот място. Но не работи – и нашите политици нито имат желание, нито знаят как да заработи. Широко се набляга на румънския модел, но той работи главно защото начело на антикорупционната им прокуратура има способен и принципен човек, който е сформирал можещ и гладен да работи екип. Цяло чудо е, че в Румъния това проработи и никой досега в България не е коментирал как така се случи Лаура Кьовеши да получи необходимата власт, за да наложи наистина закона. От което следва въпросът – съществува ли човек като Кьовеши в България? И кой следва да го подкрепи, за да стане например главен прокурор? Защото Кьовеши е точно главен прокурор на Румъния преди да поеме антикорупционното звено. И е единствената, успяла да изкара пълния мандат на румънски главен прокурор! Точно подкрепата на достойни хора, които вършат работа, следва да е политиката на един президент. От нашия президент такава подкрепа не сме видели.

Същевременно Радев дава идеята за регистър на българите и българските общности в чужбина, чрез който да се подсили връзката на емигрантите с българския бизнес. Моментално тук възникват следните въпроси – защо Радев не подкрепи инициатива за промяна на Закона за българите, живеещи извън България още от 43-тото Народно събрание на депутатите Петър Славов, Вили Лилков и Методи Андреев? Тази инициатива предвижда емигрантите сами да правят консултативни съвети към дипломатическите ни представителства зад граница – демек стимулира развитие на гражданското общество и демокрация, дава реално участие на емигрантите в процеса на управление. Президентска подкрепа – не съм чувал за такава.

Но най-голямото лицемерие е как точно човекът, който искаше да ограничи възможностите на българите в чужбина да гласуват, сега говори кога ще е успяла България! Опитът да бъде прокарана "уседналост" беше идея точно на Радев, като президентът не пое явна отговорност за нея, а се стигна до циркове с уволнения на чиновници в правосъдното министерство, за да се крие първоизточникът. Предвид тази история кога да вярваме точно на Румен Радев – когато иска спешни промени в изборната система, или когато говори за "успялата България"?

Скъпото ни безплатно образование

Новата учебна година по нищо не се различава от миналата, освен със задълбочаващата се тенденция на влошаване на нещата. Все още първат...

Ясно е едно – на думи всички политици са силни. Радев дойде с други заявки, но досега е като всички политици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com