Унижение от страна на Ердоган към България - да или не?

50805
Унижение от страна на Ердоган към България - да или не?

Показа ли турският президент Реджеп Ердоган на дипломатически език, че счита българския премиер Бойко Борисов за по-низш по ранг? Този въпрос развълнува стотици читатели на Actualno.com след наша статия от петък, 26 август.

На протоколна снимка по време на посещението в Турция, Борисов е седнал до Ердоган, като от двете им страни, на пилони, се вее турското знаме, а българското присъства само под формата на малко флагче на масата пред двамата политици. Е ли е това знак на неуважение?

Снимка: Личен Facebook профил на Бойко Борисов

Както написах още на 26 август, задължителен международен протокол относно държавническите символи няма. Всяка държава има свой собствен протокол, но има общоприети норми за дипломатическо поведение. Големият български експерт в областта на дипломацията Йордан Кожухаров пише в своята книга "Дипломация и протокол", че е "нормално гостите да приемат установената в приемащата страна практика, без това да става за сметка на собствените принципи, политически и идеологически убеждения и достойнство".

Какво се съблюдава?

Първо – рангът на госта. Ако гостуващият дипломат е с по-нисък ранг от домакина, тогава е напълно нормално знамето на чуждата държава да не бъде поставено на равни начала с това на страната-домакин. Макар на практика цял свят да е наясно, че в Турция става това, което каже Ердоган, по конституция Турция все още е парламентарна република! Това означава, че президентът не е с по-висок ранг от премиера на теория. При посещението на Борисов турският премиер Бинали Йълдъръм прие българския министър-председател и на официалната снимка знамената на двете държави са разположени както трябва. Няма никаква протоколна причина положението да е различно при протоколната снимка с Ердоган - в смисъл Борисов да е по-нископоставен по ранг от Ердоган.

Снимка: Личен Facebook профил на Бойко Борисов

Според Иван Бедров няма нищо неясно в нещата - Ердоган се снима на фона на чуждо знаме само когато се среща с чужди президенти, защото само те са му равни по ранг. Турският президент има снимка с Борисов в Турция, когато и двамата са премиери - при подписването за междусистемната газова връзка през март, 2012 година. Тогава българското знаме е на видно място. Предвид уточнението какво е официално управлението в Турция обаче - все още парламентарна република, протоколът турският президент да е по-високопоставен от чужд премиер е меко казано странен и нелогичен!

Снимка: Министерски съвет, 20 март, 2012 година

Да погледнем как действа България, когато действащ президент на Турция е на посещение у нас. Реджеп Ердоган все още не е идвал на официално посещение в България като президент на Турция, но предишният турски президент - Абдуллах Гюл, го е правил. Ето и негова протоколна снимка с българския премиер Бойко Борисов. Припомням отново думите на Йордан Кожухаров в "Дипломация и протокол" - че е "нормално гостите да приемат установената в приемащата страна практика, без това да става за сметка на собствените принципи, политически и идеологически убеждения и достойнство".

Снимка: Министерски съвет

Второ – характерът на срещата. Тук вече разделяме нещата на официална среща, на работна, на неофициална и на транзитно преминаване. Ако срещата не е официална, то протоколът не е толкова стриктен. Конкретна информация дали Борисов е бил на работно или неофициално посещение не беше разпространена от Правителствената информационна служба. Трудно е обаче да говорим за неофициален характер, след като Борисов присъстваше като гост на официално откриване на най-широкия мост в света – "Явуз Селим".

Ердоган и други чужди политици

Изключително коментирано под материала на Actualno.com беше как турският президент се е снимал с германския канцлер Ангела Меркел и как било същото. Прилагаме снимка от нейно посещение в Турция от 2015 година, където Меркел е снимана точно както и Борисов при протоколната му снимка с Ердоган – с две заобикалящи ги големи турски знамена. Има обаче една сериозна подробност – Меркел е жена, гостуваща в нехристиянска държава. Освен това Меркел е поканена от турския президент в друга, по-голяма и по-хубава зала.

Снимка: Getty Images/Guliver

Заобиколената от три турски знамена Меркел съвсем не остава незабелязана от медиите в Германия. Има и статии, посветени на темата и поставящи въпроса дали това не е явен дипломатически знак на Ердоган и "доминиращото" му отношение! Ето ТУК е публикуван материал по темата.

Показателно е какво е отношението на Ердоган към руския президент Владимир Путин при визитата на Путин в Анкара, когато руският държавен глава обяви край на проекта "Южен поток" т.е. когато той отиде в Турция в момент на сериозна международна изолация и налагане на санкции от Запада. Снимка можете да видите ТУК!

Ако обърнете внимание на положението на двамата президенти, те са прави за протоколната снимка. Същото е положението при срещата на гръцкия премиер Алексис Ципрас и Ердоган на 18 ноември, 2015 година, когато гръцки министър-председател отиде на официално посещение в Турция за пръв път от много години. Тогава протоколната снимка на Ципрас и Ердоган е пред две големи турски знамена, но е особено показателно поведението на гръцкия премиер след това. Ципрас сяда на стол встрани от турските знамена, което се вижда много ясно на видео от турската държавна Анадолска агенция.

Опитът на Борисов с мюсюлмански държави

Турция и по-точно Реджеп Ердоган изглежда се явява някакво "протоколно" изключение, защото Бойко Борисов има достатъчно визити в други мюсюлмански държави, където има и срещи с президентите на тези държави. Протоколът там обаче се оказва по-близък до международно приетия. Ето как беше посрещнат българският премиер в шиитски Иран. Протоколната снимка е с иранския президент Хасан Роухани.

Снимка: Министерски съвет

Ето и официалната снимка от посещението на Борисов в Азербайджан – с президента на страната Илхам Алиев.

Турция явно показа презрение към България на дипломатически език (СНИМКА)

Изключително унизителен протоколен щрих преживя България при посещението на българския премиер Бойко Борисов в Турция. По време на сре...

Снимка: Министерски съвет

И двете снимки са от визити на Бойко Борисов в Иран и Азербайджан през тази, 2016 година. Такива снимки от посещения в нехристиянски държави на Борисов има достатъчно и на нито една президентът (кралят) на съответната страна не е поканил българския премиер да седне "под сянката" на две знамена на държавата-домакин.

Фактът остава – на дипломатически език Реджеп Ердоган недвусмислено демонстрира как вижда България в лицето на Борисов. И няма никакво значение, че Реджеп Ердоган прави такива неща и с други държавни лидери - моментален дипломатически отговор може да има, както много добре показва гръцкият премиер Алексис Ципрас през ноември, 2015 година. В усложнена международна обстановка е особено важно да не си свалил всички карти на масата, както е направил Борисов - защото и на бабите от село е ясно, че Реджеп Таийп Ердоган не счита България за силна държава, която да му е равностоен партньор и към която да се отнася с уважение. Ердоган знае - България е със свалени гащи на политическо ниво! При това положение защо му е "да ни пази" от бежанска вълна, ако реши, че е дошъл моментът да използва това оръжие, за да притисне Европейския съюз, от когото, между другото, България все още е част?

Автор: Ивайло Ачев, магистър "Международни отношения", СУ "Св. Климент Охридски"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com