X
 
 

В другата България остана един учител

6658 13
В другата България остана един учител
Снимка: iStock
1 одобрен при търсени общо 80 кандидати. А знаете ли за какво се търсят хора? Не, не е за мисия в Ирак. Не е и за мисия в Иран. Даже не са желаещи да останат на воден режим.

Описаната числова картинка отразява успеха на държавата да събере учители за т.нар. проблемни райони - по програмата "Мотивирани учители". И всъщност е много логичен завършек на трагедията, наречена България.

За да бъдем справедливи, да уточним – това съотношение 1:80 се отнася до първия модул на програмата. Който е следният – да се намерят учители с поне 8 години опит по математика, физика и информатика.

Ами няма, туй то. Няма, защото никой не е и мислил да има. Я да видим сега, малко елементарна математика – 2020 минус 8 прави 2012. През 2012 година кой беше на власт и каква му беше програмата за образованието?

Още малко факти – по другите два модула на "Мотивирани учители" има повече желание. Например, 65:100. 65 души с висше образование, което не е педагогическо, са поискали да станат учители. Търсят се обаче 100. По третия модул пък цъфтим – 232 учители искат допълнителна квалификация, по програма място има за 150. Чудно, защо така – дали не е свързано нещо с възможността да работят на частно?

Картината е безмилостна поради един прост факт – че няма как само с пари отгоре да се намерят хора. За такова нещо са нужни години на постоянна политика и то не просто в образованието. Нещата са свързани – все още на хората повече им е мил животът, отколкото да се занимават с „държавата“, която за толкова време така и не даде по никакъв начин обратна връзка. Тогава защо да ставаш буквално мисионер на места, където законът отдавна е просто думичка, институциите са с опадала мазилка не само по сградите, а правото е на по-силния?

Все пак решение, разбира се, има – за който търси. Ако е вярно, че аналогичната програма "Заедно в час" се радва на много по-голям интерес при аналогично плащане, тогава някой чиновник може да се заинтересува защо и да открие с един сравнителен анализ. Има ли поне един, който да му пука, за да разбере?

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 8 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
  другата България е банатска бг, албанска бг,косово, беломорска тракия, чувашка бг приволжка бг,една трета от север1919 г ньойски " договор" ,една трета от запад! как не го е срам този който пише това! всъщност той с удоволствие се подиграва с нас, всички Българи! а 2 000 000 млади българи също по света гледат! това е истинската интелигенцията, не с купени дипломи, като вас там!
 • Октомври Н.Р.Б. 7 Октомври Н.Р.Б. преди 6 дена Профил на трол?
  ЗА ЕДНА ДРУГА БЪЛГАРИЯ. НАРОДО/ФРОНТОВСКА БЪЛГАРИЯ. ЗА ЕДНА ДРУГА БЪЛГАРИЯ В КОЯТО ДА ИМАШ ДОМ Е ЧОВЕШКО ПРАВО. ЗА ЕДНА ДРУГА БЪЛГАРИЯ КОЯТО Е НА НАРОДА . КОЯТО Е НА ТРУДЕЩИЯТ СЕ И НЕГОВОТО СЕМЕЙСТВО. ЗА ЕДНА ДРУГА БЪЛГАРИЯ В КОЯТО СПЕКУЛАНТА , ИЗМАМНИКА И ПРЕСТЪПНИКА НЕ ПРОСТО Е В ЗАТВОРА , А СЕ ПРЕВЪЗПИТАВА / трудово разбира се/.
 • Октомври Н.Р.Б. 6 Октомври Н.Р.Б. преди 6 дена Профил на трол?
  ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ И ПАСТИР СТОМАНА. НАПУСКАНЕ НА ес и нато И СЛАГАНЕ НА РЕШИТЕЛЕН КРАЙ НА КОМПРАДОРСКИЯТ либерализъм. НАРОДЕН СЪД ЗА ОГРОМНАТА ПОРЕДНАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА / виж ДЕМОГРАФСКАТА СТАТИСТИКА И НЕ САМО/ ТЕ СА ВРАГОВЕ НА НАРОДА . НАРОДЕН СЪД И ЗА СЪУЧАСТНИЦИТЕ НА ТАЗИ ХУНТА
 • Октомври 5 Октомври преди 6 дена Профил на трол?
  Ама ивайло ачев вие сте Съучастник на тази ТРАГЕДИЯ. Както и целият ви екип , иначе няма как ако някой не е Съучастник като вас то НЯМА да ви екипа. Както и 80% от форума. Всичките изброени сте Съучастници на Враговете на Народа от Кликата 10111989. И вие ивайло ачев използвате думата ТРАГЕДИЯ. АМИ ЩОМ Е ТРАГЕДИЯ ТО КАКВИ ДА УПРАВЛЯВАТ ИЛИ СА УПРАВЛЯВАЛИ. АМИ ЩОМ Е ТРАГЕДИЯ ЛОГИЧНО ТЕЗИ ДА СА ВРАГ виж още ›› ОВЕ НА НАРОДА И В НИКАКЪВ СЛУЧЕЙ ПРИЯТЕЛИ.
 • Октомври 5.1 Октомври преди 6 дена Профил на трол?
  А , какво преподават тези учители е малко по встрани въпрос . Обаче е изключително съществен. Ами преподават глупостите на дарвин , изобщо квантовата физика не е застъпена Изобщо се преподават АБСОЛЮТНИ/македонизми/ и единственото изключение е математиката.
  : 3 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 6 дена Профил на трол?
  Властите от последните 30 години и партиите могат толкова! България трябва да се изгражда наново!
 • Октомври 4.1 Октомври преди 6 дена Профил на трол?
  ДА , АБСОЛЮТНО ПРАВИЛНО , НО С КОЙ ? АКО ЩЕ Е СЪС СЪУЧАСТНИЦИТЕ НА СЪСИПНИЦИТЕ ТО НЯМА ДА Е НИКАКВО ИЗГРАЖДАНЕ , НО ДА СЕ ОЧАКВА ОТ СЪУЧАСТНИЦИ НА СЪСИПНИЦИТЕ ДА БЪДАТ СТРОИТЕЛИ Е МОЖЕ БИ ПОСЛЕДНА ФАЗА НА ВЪЗМОЖНО НАЙ ТЕЖКОТО ПСИХИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ. Дано да не е така с теб , но очевидно не ти е писнало съучастници какъвто в случея е ивайло ачев да се прави , че е от страната на хипотетичните строител виж още ›› и.
  : 2 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 6 дена Профил на трол?
  От над 50 години насам се загробва образованието. Започват се реформи на всеки 3-4 години, без да се завършат се обявяват за грешни, учебниците и програмите се сменят, объркват се междупредметните връзки (пример: нещо необходимо по география в 5. клас от математиката се изучава в 7. клас!), под натиск отвън се въвеждат "модерни" предмети без реална стойност и необходимост за сметка на класическите виж още ›› , натиск от високо за писане на тройки въпреки 80% функционално неграмотни ученици, реална заплаха за побой от ученици срещу ученици, родители и ученици срещу учители, безобразно съставен нов закон с изключително тежки и неприложими процедури (щото една хубавица от Силистра имала племенник в Унгария и много харесала унгарския просветен закон и това го сподели по радиото?!?!) и т.н Всичко това дава повод за голямото плюене на училищата и МОН, няма как младите хора, сега завършващи гимназия, да искат да се върнат в тоя ад дори в по-неизгодната роля на "учител".
 • Марги Драганова 2 Марги Драганова преди 6 дена Профил на трол?
  Егати държавата, щом аз съм й вицепремиер, беше възклинал нам кой си.. Егати държавата, на която такова нещо като Деница Сачева е социален министър, егати държжавата, в която такова чудо като Кастрева или Кунева е била министър на образованието и науката, егати държава, начело на която е една мутра....
 • пояснение 2.1 пояснение преди 6 дена Профил на трол?
  Нейчо Неев
  : 1 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 6 дена Профил на трол?
  Има такава държава!!!
  : 0 !
 • Октомври 2.3 Октомври преди 6 дена Профил на трол?
  За всички дето участвахте в цирка наречен избори местни /последните/ и тази мутра ви е Махатма Ганди.Абе как тук даже и 90% от форума така лесно ги приемате нещата бе ? Как не ги МРАЗИТЕ бе , що за хора СТЕ БЕ ?Ами не знам зашо е така. Ясно е , че всеки случей е различен , но точната класификация е СЪУЧАСТНИЦИ и в случея няма значение причината.
  : 2 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 дена Профил на трол?
  Помните ли министъра с идиосинкразия за значимост? Сега е професор. Дори и вездесъщата Кунева беше министър на образованието. А едно русоляво създание пък кове законите в тая сфера. Сегашният министър пък е счетоводител. Нещо да свързва тези факти?
Нагоре
Последно в Актуално