Въпросите, които Слави трябва да зададе на Радев, Цацаров и Караянчева

17542
Въпросите, които Слави трябва да зададе на Радев, Цацаров и Караянчева
Снимка: БГНЕС

Тази седмица политическата буря в България едва ли ще се успокоява, по-скоро ще се разразява с по-голяма сила. Със сигурност масло в огъня ще налее Слави Трифонов – цяла седмица в неговото шоу трябва да гостуват най-важните (по Конституция) хора в държавата. Днес, 19 ноември, ще е председателят на парламента Цвета Караянчева (бел. ред. - г-жа Караянчева е на посещение в Япония и ще гостува следващия понеделник, 26 ноември), утре, 20 ноември, би трябвало да дойде президентът Румен Радев, в сряда, 21 ноември, ще е ред на премиера Бойко Борисов, в чертвъртък, 22 ноември, идва главният прокурор Сотир Цацаров, а седмицата ще завърши с омбудсмана Мая Манолова.

В отделен материал описах няколко от многото въпроси, които трябва да бъдат зададени на Бойко Борисов. А в следващите редове ще обърна внимание и на другите гости – с изключение на Мая Манолова, тъй като ролята на омбудсмана, по мое мнение, е твърде скромна в нашата дивашка демокрация, колкото и силно да вика самият омбудсман. И така, по хронологичен на гостуванията ред:

КЪМ ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА

1. Г-жо Караянчева, ще подкрепите ли новия законопроект на управляващата коалиция, който премахва срока от 2019 година за въвеждане на електронно гласуване и прави безсрочно въпросното въвеждане в стил "тате ще ми купи колело, ама друг път"?

2. Какво е Вашето мнение – защо в същия законопроект се премахва номера на партиите в бюлетината и се оставят само имената? Не е ли това скрит образователен ценз?

3. Какво е наказанието за неявяване на депутат на работа в парламента?

4. Колко пъти не се е явил Делян Пеевски на работа в този парламент и на какво основание? В училище дори при определен брой извинени отсъствия има последствия, за Пеевски защо няма?

КЪМ РУМЕН РАДЕВ

1. Вашата роля като президент често е описвана като морален стожер на обществото. Смятате ли, че можете да сте такъв морален стожер, след като през 2015 година Инспекторатът на Министерството на отбраната прави проверка и установява, че сте назначили сегашната си съпруга Десислава за PR на ВВС в нарушение на Трудовия кодекс?

2. Вярно ли е или не е, че вие лично като ръководител на ВВС сте подкрепили на специална среща в армията промяната в Кодекса за социално осигуряване, която позволяваше на военните масово да вземат хем пенсия, хем заплата?

3. Вашият глас беше един от изключително силните против Истанбулската конвенция с аргумент неразбиране на термина „джендър”. Защо гласът Ви не е така силен и настоятелен по отношение насилието над жени и домашното насилие в България, след като примерите за трагични случаи в това отношение валят всеки ден в медиите?

4. Можете ли да изброите няколко добри неща, които това правителство направи?

5. Как виждате последния мониторингов доклад на ЕК за България – като притеснителен, защото Брюксел почва да си затваря очите за проблемите у нас или като окуражителен?

6. Какъв е Вашият цивилизационен избор като политик – Русия или Европейският съюз и защо?

КЪМ СОТИР ЦАЦАРОВ

1. Последният мониторингов доклад на Европейската комисия се оказа най-добрият за България, откакто сме в ЕС. Доволен ли сте от него?

2. В този доклад се казва, че ЕК прекратява засега наблюдението по отношение на организираната престъпност. Защо, след като убийството на собственика на "Айрян Балкан" и приближен до Цветан Цветанов Петър Христов още не е разкрито, не е разкрито и това на инспектора от НАП Иво Стаменов, за което лично обещахте преди година, че ще има твърд отговор?

3. Делото КТБ – извън него беше обявено, че има 24 други производства. Какво става - колко време ще чакаме да разберем дали тези производства ще станат дела в съда или ще си останат пожелание за пред медиите?

4. Защо няма проверка на сделката за ТЕЦ Варна, който беше купен от Ахмед Доган? Намирате ли за нормално един ТЕЦ да бъде купен за няколко хиляди лева? Не трябва ли да разследвате и как така ТЕЦ-ът беше купен толкова евтино след като беше избран да поддържа студен резерв и държавата ще плаща за това милиони?

5. Какво говори за Специализирания наказателен съд последното решение по делото "Иванчева" – издадено е съдебно решение за привеждане под домашен арест с незабавно изпълнение, което не е изпълнено незабавно, а вместо това се чака няколко часа да мине обжалване и Десислава Иванчева си остава в крайна сметка в ареста?

6. Защо не се появявате в парламента на всеки три месеца и не давате отчет там какво вършите, както беше решено още преди година и половина? И как така според Вас ЕК го пропусна това в доклада си като дори спира да наблюдава как изпълняваме нормативната рамка за правосъдието ни?

7. Кога ще има поне едно-едничко успешно завършено знаково дело в съда с осъдителна присъда – за последно в дългия списък от неуспехи на прокуратурата се прибави и делото "Октопод", по което Алексей Петров беше оправдан, а преди това осъди България в Страсбург? Вие можете ли да се похвалите с едно такова успешно за прокуратурата дело и кое е то?

8. Ако коефициентът на полезно действие на която и да е частна фирма е такъв, какъвто е този на прокуратурата по дела с тема „организирана престъпност”, какво щеше да се случи с ръководителя ѝ? Защо не се случва с Вас и не трябва ли да бъде уредено законово да Ви се случва, а не да стоите 7 години бетониран на поста си, независимо какви резултати постигате?

Въпроси и то настоятелни трябва да има към всички хора на висши държавни постове – ежедневно и ежечасно, даже ежеминутно. Който иска, да го стори - на следния имейл адрес, както подканя и Слави Трифонов. Защото България е блато – президентът може да говори колкото си иска как не го е казал точно така, но милиони българи добре го знаят. Знаят и, че не помръдваме от това блато – и вече им писна тотално!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com