Върнаха хартията, за да върнат и кюлчетата

9365
Върнаха хартията, за да върнат и кюлчетата
Снимка: БГНЕС

С последното гласуване за връщане на хартиената бюлетина новата коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС е факт. Същите тези, които се оплакваха от изборните си резултати, вече са установили, че избори се печелят по-лесно с хартия. Или по-точно - с мастилото върху нея.

Подправените и преправяни неколкократно протоколи явно не са достатъчно тревожни за депутатите от новообразуваното мнозинство. И явно не им е проблем разнасянето на чували с бумаги, както и пресмятането на гласове до среднощ. Напротив, те с радост връщат хората в тъмната стаичка - прощавайте, вече "параван". Не че там ще се извърши някакво тайнство - самите гласуващи, дори и да им е платено, не решават вота. Решават го секционните комисии с въпросните омазани с химикалка протоколи.

Бойко Рашков много ясно обясни за пореден път, че точно купувачите на гласове - онези с куфарчетата, сред които има вече и подсъдим, най-много говорят за честни избори. 330 наказателни дела само за една година за купуване на гласове! Какво по-ярко доказателство, че хартията улеснява купуването на вота!

Рашков припомни и гласуването с подвижни урни, което си е пряко следствие от възможността да гласуваш с хартиена бюлетина. Разград, Търговище, а сега и Кърджали са шампиони в употребата на медицински документи с невярно съдържание, каза още бившият вътрешен министър.

И забележете - според Рашков, с 42 подвижни секционни избирателни комисии е избран лидерът на ДПС! Броят им, естествено, е определен от Районната избирателна комисия в Кърджали. Броят е истински рекорд, в страната изобщо няма такъв другаде.

Този бум на трудноподвижни гласоподаватели, странно защо, е концентриран само в районите, за които се бори ДПС. Да - в малки населени места, в които ДПС дерибейства от години. Учудващо в големите градове, в които живеят по милион и по два милиона българи, няма толкова трудноподвижни избиратели.

Да говориш за честни избори при подобни деяния е наглост, каквато рядко се среща. Тя обаче е подкрепена от БСП и от ГЕРБ. Първата партия се чуди къде ѝ избягаха избирателите и е готова не хартията, ами папирусите да върне, ако това ще я вкара в управлението. Втората пък очевидно е преценила, че бумагите дават повече възможности за шмекерии и затова подкрепят идеята. Самият Борисов намеси дори и Мадуро, който с машини всеки път печелел (как да не му завиди бившият ни премиер!), а пък сега "Промяната" искали да ходят на предсрочни избори, вместо да му уйдисат на акъла и да си се върне хартията.

Няма по-голям цинизъм от това да се коалираш с онези, които до вчера си искал да вкарваш в затвора. Това направи Корнелия Нинова с последното си решение да се прегърне с ГЕРБ. Нещо, което няма да ѝ простят нито избирателите на БСП, нито дори собствените ѝ съпартийци. Има една капка, от която чашата прелива и единомислието с Борисов по хартиената бюлетина е точно тази капка за търпението на левия избирател.

Леви или десни, хората излязоха да протестират и са готови да излизат всеки ден. Защото тези, които гласуват, отлично знаят какво следва - връщане на триумвирата Борисов-Пеевски-Гешев. И връщане на кюлчетата и пачките в чекмеджетата.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com