За някои банкови "практики" в България – без всякаква любов

17626
За някои банкови "практики" в България – без всякаква любов
Снимка: Thinkstock

Българката Илияна Панайотова, живееща в САЩ, твърди, че е ограбена от служител на банка, оперираща в България, с над 150 000 евро. Вече 3 години Панайтова не получава обезщетение от въпросната банка. Историята беше разказана в предаването "Часът на Милен Цветков".

Коментар на редактора

Пеевски се превърна в политическа тоалетна хартия

"Ако някой смесва в едно изречение хора от моята администрация с г-н Пеевски, той дължи отговори на някои въпроси. Имал ли е и продължа...

Банките, особено в България, винаги са били медийни галеници. Причината е проста – те са едни от най-големите рекламодатели, имат и големи юридически екипи, с които нито една медия не би искала да се забърква.

В България, обаче, отдавна отношението към банките е скандално – реално за тях не може да се кажа и една лоша дума, заради мъдри експертни постулати в стил "парите обичат тишината" и "най-лесно се убиват муха и банка с вестник". Всъщност, по последния постулат имаше специален член в Закона за кредитните институции (152а), предвиждащ гигантски глоби (между 2000 и 150 000 лева според това дали си физическо или юридическо лице и кое поред е нарушението) за всеки, уронил доброто име и престижа на някоя банка у нас. Този член, слава Богу, вече е отменен. Но последствието "мълчание" заради него по банковата тема не са излекувани.

Върла наглост е при случаи като този на Панайотова да има оправдания, че клиентът си търси белята, като дава пълномощно на служител на банката да оперира със средствата му, вместо да си следи постоянно сметката. Тук въобще не говорим, че пълномощното може да е фалшиво, както казва г-жа Панайотова – приемаме, че е истинско. Ами нали това пълномощно се дава, защото някой се е доверил на определена банка да му пази и умножава парите? Дава се на служител на банката, който представлява банката, а не заради красивите му очи! И при призната вина от съответната банка, изразена например чрез уволнение на съответния служител-грабител, няма никакви наченки да бъдат повдигнати криминални обвинения, въпреки наличието на европейски правила, а всичко минава само през граждански искове. С други думи – който има пари за адвокати и нерви, съди банката и чака вест от българското правосъдие. А то не е известно с особена бързина - между 3 и 5 години.

Според адвокат Николай Хаджигенов подобни измами стават по веднъж на месец-два! Той е юристът, защитаващ г-жа Панайотова. И е категоричен – няма никакъв контрол! "Поне едно 4 пъти съм се разпореждал банката, която ръководя тогава, да компенсираме клиенти и да си търсим вредите от този, който ни е причинил вредата. Банките по принцип правят това – да не го чуе никой, защото това ни е животът", призна и известният финансист Емил Хърсев, според когото такова нещо "е неприятно", но в България банките управлявали около 60 млрд. лева, а изчезналите пари за последната година били 5-7 млн. лева (между минута 6:00 – 6:40 на ТОЗИ ЗАПИС)?!?!?!

Случаят "Мартин Петров" - въпросите без отговор

Мине се не мине и българските банки влизат в информационния обмен с някоя негативна новина. Обикновено не разбират твърде много хора, з...

Тези думи обобщават всичко. Както и тези: "Не сме народ, а мърша"!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Радев да управлява чрез хора на Борисов - каква ирония!

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com