Заради властта Борисов ни тика към коронавируса

17318
Заради властта Борисов ни тика към коронавируса
Снимка: Правителствена пресслужба

От поне месец и половина насам всеки, който реши малко да се заинтересува и да отдели няколко минути от времето си да се върне на прогимназиално ниво по математика, ще е наясно – заразата с коронавирус в България се разраства. Нарича се тенденция. А всеки, който има ниво на акъл за предучилищно образование, ще се сети да провери как беше през септември-октомври миналата година и какво стана ноември.

Казват, че умният човек не се спъва два пъти в един и същ камък. Ха познайте сега дали тези, които ни управляват, ще се спънат?

Вече е пределно ясно, че беше премината границата, която лично здравният министър постави като предупредителен знак за вземане на нови мерки. 200 болни на 100 000 души за 2 седмици назад! И какво правим като нови мерки? Отваряме – всичко, каквото е притиснато икономически и на което не даваме достатъчно, за да може да изтърпи ограниченията. Така ли ще свалим заболяемостта?

Точно сега, когато вече има устойчиво оръжие срещу COVID-19 – ваксините, нашето управление следва да е насочено към това то да се прилага и да удържим докато почне да действа. Вместо това, премиерът на държавата говори на Министерски съвет как като сме ваксинирали 100 000 души вече, имаме "щит"! Само дето много от тези хора още не са развили имунен отговор, защото първо са с една доза ваксина и второ – трябва повече време да се появи имунитет (зависи коя ваксина си поставил), при това той не е 100%. За да е възможно най-добро положението, трябва да имаш 2 дози ваксина (от наличните към момента) и да е минала поне седмица след втората! Нищо такова няма за болшинството ваксинирани досега – защото истински започнахме да ваксинираме преди седмица! А за да продължим, трябва да държим заразата под известен контрол - защото като има пик на епидемията, лекарите ще се занимават първо с болните и няма да ваксинират. Да не говорим и като има повече болни, че имунизациите се спират, защото се повишава рискът заразен да бъде ваксиниран, което никога не е препоръчително.

Преди изборите обаче Борисов не желае да налага мерки, които ще го ударят политически. Локдауните и калпавата държавна политика на калинките, които толкова си могат и още по-малко искат да се грижат истински за избирателите, докараха много хора до икономически срив. Те търсят да посочат виновен и това ще е първият мернал им се пред очите. Първият предизвикал ги. А за Борисов е жизнено важно да остане във властта – защото ако излезе, не е много ясно дали няма да тръгне бързо-бързо по един неприятен път, завършващ при врата с решетки. Затова - малко добро настроение за сметка на увеличаващ се брой здравословно страдащи, щипка медийно мълчание тук-там и все ще избутаме до 4 април. После - ще видим.

Това ще е последната капка от наследството на Борисов за следващите управляващи – държава, влязла отново дълбоко в пандемия, ако не вземе мерки сега. При няколко седмици видима тенденция на настъпление на коронавируса е пределно ясно, че тази тенденция трябва да се пречупи бързо. По-строгите мерки засега са най-бързият инструмент – на ваксините можем да разчитаме сериозно най-рано от есента към зимата.

Ако не бъдат взети мерки, отговорността ще е на Бойко Борисов. Отговорността за следващите сутрешни репортажи в кой град коя линейка къде е стигнала и къде не е стигнала! Но и на здравния министър проф. Костадин Ангелов, на националния здравен инспектор Ангел Кунчев, на ръководителя на Националния оперативен щаб генерал-майор проф.-д-р Венцислав Мутафийски. Защото те много добре знаят накъде вървят нещата и не изразяват публично несъгласие, с изключение на някой и друг намек! За Борисов вече не помня колко пъти съм писал и ме е срам, че още се налага да му обръщам внимание само защото е начело на държавата. Обаче експерти като Ангелов, Кунчев и Мутафчийски нека отговорят на следния въпрос: ПРИ ОСИГУРЯВАНЕТО НА ВСЕ ПО-ГОЛЯМ ТЕРЕН НА ВИРУСА, КАКТО КАЗВА КУНЧЕВ, УВЕЛИЧАВАМЕ ЛИ ШАНСОВЕТЕ ДА СЪЗДАДЕМ НОВА ПО-ОПАСНА МУТАЦИЯ, ЧИСТО БЪЛГАРСКА И С КОЛКО ГИ УВЕЛИЧАВАМЕ ВСЕКИ ДЕН?! Нека коментират в светлината на ТОВА ИЗСЛЕДВАНЕ, както и в светлината на казаното от южноафриканския колега на Кунчев Салим Абдул Карим за тяхната разновидност на вируса - ще направим ли един запомнящ се принос към световната наука заради алчността за власт?!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com