Защо зациклихме на циклотрона

8600
Защо зациклихме на циклотрона
Снимка: ИЯИЯЕ

Не всичко в обществен интерес е интересно за обществото, казва писателят Тери Пратчет. Точно затова често обществото не знае или не се интересува от интереса си, с горчивина бихме допълнили.

Вече в повече от пет публикации Actualno.com занимава читателите си с един уред с шантаво име – циклотрон. Едва ли много хора знаят какво е това. Доскоро и ние не знаехме, но наш журналист го обясни много добре и то много пъти. Световноизвестен учен също изясни значението на уреда в интервю, хората със сигурност вече знаят за какво става дума, но институциите, уви, си правят оглушки.

Най-просто казано циклотронът е уред, който произвежда изотопи за диагностика и лечение на онкоболни пациенти. Ако предназначението и работата му не са от голямо обществена полза, тогава какво изобщо е?

През 2016 г. гордо се похвалихме, че България вече има модерен циклотрон, с който страната ни ще може да произвежда сама изотопи, необходими за ранната диагностика на онкозаболявания. Модерната апаратура струва 10 милиона лева и е притежание на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН. С новия ускорител цената на радиоизотопите щеше да падне около четири пъти, зарадваха се тогава учените. Освен това вече надеждите бяха, че ще има възможност всички онкоболни да ползват тази диагностика.

Но не би. Вече четири години уредът прашасва в мазето на БАН, а диагнозата „рак“ в България продължава да бъде символ на безнадеждност.

Рекапитулацията – апаратура, която е най-добрата на Балканския полуостров и може да помага не само на болни от България, няма сграда, в която да бъде разположена. Защо ли? Защото някой просто не си е помръднал пръста. Защото когато някой се е забавил, друг някой, чиято работа е да контролира и изисква, също не е свършил работа за пет пари. С други думи – по веригата цари всеобщо безхаберие. Ето един от отговорите, който нашият журналист получи (с искане по Закона за достъп до обществена информация!) на простичкия въпрос защо се стигна до такова забавяне:

„Трудностите в реализацията на този проект се дължат на обективни причини, свързани с провеждането и изпълнението на обществените поръчки, както и необходимите технологични срокове, свързани с администрирането на инвестиционния процес, както и отсъствието на опит в проектирането и изграждането на този вид съоръжения от страна на потенциалните изпълнители, проектанти и строители в страната“.

А отговорът на въпроса кой е виновен е: „Въпросът не касае обществена информация, създадена и съхранявана в ИЯИЯЕ-БАН".

Ако уважаемите ни читатели са имали търпението да прочетат тези редове, посветени на привидно безинтересната тема за циклотрона, сигурно са разгневени поне колкото нас от класическия, обидно нищо не казващ бюрократичен език. Изводът е, че бъдещето на животоспасяващата апаратура е неясно. И че институциите си прехвърлят горещия картоф с административно-бюрократични хватки, а на въпросите отговарят с нищо незначещи клишета.

Да припомним само, че лечението на онкозаболявания по този метод трябваше да стане в пъти по-евтино, а болните, които биха имали възможност да ползват тази помощ също щяха да бъдат в пъти повече и нямаше да се налага да си решават проблема сами и да търсят услугата в чужбина.

Да припомним още, че събирането на пари за циклотрона започва през 2012 година с дарение от 3 млн. долара от Департамента по енергетика на САЩ. АЕЦ "Козлодуй" дава още 2 млн. долара. Последните средства са от просветното министерство - 1 милион лева, за да започне строителство на сграда за циклотрона. До момента то не е довършено. Нима темата е маловажна за Министерството на здравеопазването? Нима не си струва да се намерят средства от държавния бюджет? Нима каузата е популистка? Или трябва да е популистка, за да се намерят пари? В последно време доста често ставахме свидетели на щедростта на премиера Бойко Борисов за по-маловажни работи.

Уви, накрая трябва да споделим, че темата за циклотрона, една от най-значимите разработки на наш журналист, не предизвика общественото внимание, което заслужава. Ако наистина обществения рефлекс е толкова закърнял, тогава с колкото и прости думи да обясниш важните неща, институциите няма да се задействат. Защото хората не искат да чуват.

 

Автор: Спасиана Кирилова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com