Зеленият сертификат като червен картон за политиците

7437
Зеленият сертификат като червен картон за политиците
Снимка: iStock

Все по-навътре влизаме в двойната кампания и все по-очебийни стават липсата на адекватност и почти пълното отсъствие на експертност сред кандидатите за народни представители и за президенти. Можело да има мерки, но не такива, трябвало да се направи едикакво си вместо другото, здравният министър бил за оставка и т.н.

Че няма реално работеща здравно-просветна кампания е факт. Но нея я няма от самото начало на ковид кризата, а не само в последните няколко месеца. И това кандидатите за властта би трябвало да артикулират ясно и недвусмислено. Правителството на ГЕРБ наред с осигурените за населението дози ваксина трябваше да започне своевременна кампания за разясняване на опасностите, мерките, очакваните резултати и т.н. Вместо това същото това население беше подложено на парализиращи здравия разум посреднощни пресконференции, вещаещи края на света.

На недоверчивия българин малко му трябва, за да отрече и медицината, и целокупната световна наука, особено при липса на адекватна държавна политика. Така ден след ден, лека-полека стигнахме до ситуацията той да се ваксинира, само за да влезе в заветния МОЛ.

Ролята на политиците е огромна. Тяхната отговорност, ако искат да бъдат водачи на объркания народ, е да говорят с гласа на разума, ясно и разбираемо, защото уплашеният човек е като малко дете - нуждае се от подкрепа, успокояване и насърчаване.

Нищо подобно не се долавя откъм кандидатите за власт. Посланията им са и объркани, и объркващи. Ясно е, че не трябва да е така, но как трябва да е - няма кой да съобщи. В кампанията, разбира се, участват и лекари, а някои от тях дори са изявени експерти и отлично знаят решението на проблема, но техните гласове са заглушени от всеобщото надвикване кой е по-по-най-подходящ за президент и за парламент.

Проф. Герджиков, например, определи идеята за зелен сертификат като несъстоятелна, но не посочи конкретно какво той в качеството си на кандидат-президент предлага. И проблемът далеч не е само негов, такова е и поведението на повечето кандидати за държавен глава. Партиите пък, освен да искат оставката на клетия здравен министър, друго засега не предприемат.

Би било национално отговорно, ако разнобоят еволюира в излъчване на общ екип от експерти, които надкампанийно и надпартийно да обявят какво е най-добре да се направи, за да се овладее положението. 5000 заразени за един ден не е шега работа. Задъхването на здравната система, което всеки момент може да прерасне в колапс, също не е дребен проблем. Ето това е нещото, което вълнува избирателите, а не кой напудрен политик какво ще обещае в посока светлото бъдеще.

Какво ни говорят тези политици? Защо не си пуснем някое парче на Луна или Слави?

Гоненето на чуждици - в младостта ми това беше главният жанр в говоренето за езика. Упълномощеният разпознаваше чуждестранния произход ...

Да, зеленият сертификат вероятно трябва да се прецизира като обхват, действие и приложение, вероятно и още много неща трябва да бъдат направени, но заетите основно със себе си политици някак не успяват членоразделно да артикулират какво точно предлагат. Атакуват сега действащия кабинет, упрекват и Румен Радев персонално, но ефектът дори и нулев не е, а е по-скоро отрицателен. Обясняват, че служебното правителство се занимавало с политически поръчки - очевидно имайки предвид разбутването на основните корупционни схеми. Всеки си мрънка по темата, по която го стяга чепикът.

Така зеленият сертификат се превърна в червен картон за онези, които напират към властта, без да имат елементарна подготовка за нея. Защото управлението не е само да се намърдаш във властта и да си осигуриш старините. Управлението е преди всичко да ти вярват, да ти гласуват доверие и ти да го оправдаеш с действията си.

Добре, драги политици, убедете ни в няколко прости неща, за да ви повярваме:

- как ще продължим ваксинирането, без да го правим насилствено?

- как ще опазим онези, които не могат по някаква причина да се ваксинират или просто категорично не желаят?

"За", "против" или мълчание? Какво казват политиците за ваксините

Ако не искаш да те намразят, просто не заемай страна. Това мото явно е стигнало до много български политици, които и в разгара на четвъ...

- как ще мотивираме изнемогващия медицински персонал да работи не само според Хипократовата клетва, а и според европейските стандарти?

- как изглежда българският модел за справяне с ковид кризата, след като нито шведският, нито израелският са подходящи за нашите географски ширини?

Само след ясни отговори на тези въпроси можем да говорим за промяна, защото тя е безсмислена без народа. А той, за съжаление, се топи.

Ежечасно, господа политици.

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Като денонощен клекшоп: Инфинити парламент и така до края на света

Дзен или изкуството да изслушваш главни прокурори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com