Зима без ток за София – фантастика или не точно?

21263
Зима без ток за София – фантастика или не точно?
Снимка: istock

В пороя от новини ще има ли ново правителство, какво ще е то, кой го реди, кой го подкрепя и кой в правителството какви ги е вършил, както и в растящото медийно внимание как отново ще позволим на коронавируса да ни удари жестоко, абсолютно невидима мина новината, че "Топлофикация София" може да спре да работи. Причината, просто казано – много замърсява, затова служебната ековласт не ѝ одобри дерогация за вредните емисии. Но ако "Топлофикация София" трябва да плаща при сегашните цени в ЕС за вредните емисии, които отделя, ще издържи ли да не затвори?

Ако Столичната топлофикация вземе да спре, тогава какво ще стане? Колко хора ще останат без парно и топла вода? И ако това се случи през зимата, какво ще правят те? На студено не се седи дълго – щат, не щат, ще се обърнат към тока. Тогава вече ще е интересно – ще издържи ли електропреносната мрежа? Готов ли е екоминистърът Асен Личев да приеме бас, че няма да издържи? А падне ли тази мрежа, какъв ще е ефектът върху цялата електропреносна мрежа?

Прекрасно е, когато някой в тази държава реши да търси справедливост за една или друга неправда. В България неправди много. Само че преди да действаш, можеш да помислиш какво ще последва.

Асен Личев и експертите му съгласуваха ли действията си с Министерството на енергетиката? Помислиха ли дали ще има вариант мощностите да не спират работа, но и да бъдат изпълнени изискванията за вредните емисии? Тук говорим за национална сигурност – да не се стига до опасност столицата ти да остане без ток и парно посред зима!

Има една стара като света приказка – като слон в стъкларски магазин! Когато става въпрос за сложни системи, всяко действие трябва да се върши тогава, когато е сигурно, че имаш работеща алтернатива и система, без която не можеш, няма да се срине. Ако нямаш работеща алтернатива, трябва да измислиш друго! И другото да не е вариантът да се помага държавно и на "Топлофикация София" да си покрие парниковите емисии така, както вървят нещата за ТЕЦ "Марица Изток 2". А може би шоково вдигане на цените на парното и топлата вода, че да може топлофикацията да не излезе от строя? Каква ще е ползата данъкоплатец да плаща, че замърсителят е наказан – кой ще е в крайна сметка наказан?

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com