Африка - богата, но разграбена и на ръба на бедността

41496
Африка - богата, но разграбена и на ръба на бедността
Снимка: Getty Images/Guliver

Повече богатства напускат Африка всяка година, отколкото влизат в нея - с повече от 40 милиарда долара, сочи изследване, което отправи предизвикателство към "подвеждащото" усещане за чуждестранна помощ.

Анализът, направен от британски и африкански участници в кампания в областта на равенството и развитието, включително Global Justice Now, беше публикуван днес. Проучването твърди, че останалата част от света печели повече, отколкото повечето африкански граждани, от богатството на континента, съобщи The Guardian.

Според него африканските страни са получили 162 млрд. долара през 2015 г., главно за заеми, помощи и лични парични преводи. Но през същата година от континента са били изнесени 203 млрд. долара или директно чрез мултинационални компании, които репатрират печалби и незаконно придвижване на пари в данъчни убежища, или чрез разходи, наложени от останалия свят чрез адаптиране към изменението на климата и смекчаване на последиците от него.

Едно на всеки четири деца в Близкия Изток и Северна Африка живее в бедност

Изследване на агенцията на ООН за децата УНИЦЕФ показа, че едно на всеки четири деца в Близкия Изток и Северна Африка живее в бедност и...

Това води до годишен финансов дефицит от 41,3 млрд. долара за 47-те африкански страни, където много хора остават в капана на бедността, според доклада "Честни сметки 2017".

Участниците в кампанията казват, че незаконните финансови потоци, т.е. незаконното движение на пари в брой между страните, възлизат на 68 млрд. долара годишно, т.е. три пъти повече от 19-те милиарда долара, които Африка получава като помощи.

Участващият в кампанията икономист Тим Джоун каза: "Ключовото послание, което искаме да отправим, е, че повече пари излизат от Африка, отколкото влизат, и ако трябва да се справим с бедността и неравенството, трябва да помогнем тези пари да се върнат обратно“. Ключовите фактори, които допринасят за това неравенство, са несправедливите плащания по дълга и мултинационалните компании, които крият приходите от данъчно избягване и корупция, каза той.

Ебола се завръща в Африка

Световната здравна организация (СЗО) потвърди втори случай на заразяване с ебола в Демократична Република Конго (ДРК) след като през ...

Африканските правителства са получили заеми от 32 милиарда долара през 2015 г., но са платили повече от половината от тях - 18 милиарда долара – като лихви по дълга, като нивото на дълга се увеличава бързо, информира БГНЕС.

Преобладаващият разказ, в който правителствата на богатите държави казват, че тяхната външна помощ помага на Африка, е "разсейване и подвеждане", казаха участниците в кампанията.

Според Аиша Додуел: "Има толкова мощни приказки в западните общества, че Африка е бедна и че се нуждае от нашата помощ. Това изследване показва, че онова, от което африканските страни наистина се нуждаят, е останалата част от света да спре систематично да ги ограбва. Докато формата на колониален грабеж може да се е променила във времето, основната му природа остава непроменена."

Докладът посочва, че Африка има значителни богатства. Потенциалното минерално богатство на Южна Африка се оценява на около 2,5 трилиона долара, а минералните запаси на Демократична република Конго са на стойност 24 трилиона долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Блъсканица за помощи уби 7 души в Нигерия

Освободиха стотици нигерийски ученици след въоръжено отвличане

В потъваща лодка: Турция спаси 139 мигранти (ВИДЕО)

Без майтап: Терористите Хамас също казаха, че скърбят и жалят за жертвите в Москва

Пълен ужас: "Фабрики за бебета" в Нигерия - един потресаващ черен бизнес

Нов Свят: В Африка е открит регион със стотици неизвестни досега фауна и флора

Наводнения, свлачища и проливни дъждове убиха 23 души в Папуа Нова Гвинея

21 загинали при тежка катастрофа в Кабул

Нигер прекъсва военното си сътрудничество със САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com