BuzzFeed: Финансирани от WWF рейнджъри са измъчвали и убивали хора

2943
BuzzFeed: Финансирани от WWF рейнджъри са измъчвали и убивали хора
Снимка: Getty Images/Guliver

Мъчения, побои и убийства са част от антибракониерските мисии в националните паркове по целия свят, финансирани от Световния фонд за опазване на дивата природа (WWF). Този шокиращ извод е направил след свое разследване порталът BuzzFeed.

Събраните материали показват съпричастността на най-известната природозащитна организация в подготовката и финансирането на военизирани рейнджърски отряди, най-вече в страните от Азия и Африка. 

Изводите на BuzzFeed са базирани на стотици интервюта и хиляди страници конфиденциални документи, които медията е събирала в продължение на година в шест държави, в които WWF работи. Най-жестоките нарушения са извършени в Непал, Индия, ЦАР и Камерун. 

За какви нарушения става въпрос

Обобщавайки събраните данни, към които може да е съпричастен WWF авторите на разследването посочват четири основни изводи:

1. Насилието се е превърнало в метод за борба с бракониерите

Отрядите срещу бракониерите, чиято дейност се поддържа от Фонда, в продължение на много години са използвали насилствени методи за разпит или заплахи срещу хората, заподозрени в нанасяне на вреда на природата. 

Революционен воблер показва бъдещето на риболова

“Smart“ технологиите навлизат в риболовното оборудване, обяви нов български производител на воблери. Уникалният продукт &nd...

Жителите на селата са били бити с колани, бамбукови пръчки, мачете. Подлагани са на сексуално насилие. Жертви на подобни действия са ставали представители на коренното население, чиито села са в близост до националните паркове или резервати. BuzzFeed подчертава, че често става въпрос за общини, които по-рано са били отчуждени заради привичните места на обитание за създаването на резервати за животните. 

2. Персоналът на Фонда е бил строго инструктиран за отрядите срещу бракониерите

"Местните служители на WWF в страните от Азия и Африка са организирали антибракониерски мисии с участието на жестоки "ударни отряди", отбелязват авторите на разследването. 

В един от случаите става дума за одобряване на инструкция от страна на сътрудниците на Фонда за рейнджъри, която предоставяла възможност за безнаказано убийство на нарушителите и е съставена от директора на парка, когото подозират в съпричастност към убийството на десетки хора, пише BuzzFeed.

3. WWF е осигурявал военизираните групи с всичко необходимо

Световен еко фонд: В България вече няма живи реки

В България вече няма живи реки, алармира WWF (Световният фонд за опазване на дивата природа) "В България няма нито една жива река. На ...

В много страни Фондът за защита на дивата природа е осигурявал заплати, тренинг и друго необходимо оборудване на военизираните рейнджърски сили. В други случаи Фондът е финансирал рейдове из околните села, където се предполагало, че живеят бракониери. WWF е сътрудничил с армиите на диктаторски режими, твърди  BuzzFeed.

"В една от африканските държави (ЦАР през 2009 г.) WWF е замесен в оръжейна сделка за закупуването на автомати от местната армия, известна със своята жестокост: излагане на отрязаните глави на предполагаемите престъпници", пише още в разследването.

4. Фондът е развивал и спонсорирал тайна мрежа от информатори.

Авторите на разследването BuzzFeed сравняват WWF с глобални шпионски организации, като твърди, че Фондът е организирал, финансирал и управлявал "опасна и тайна мрежа от информатори, мотивирани от страх и мъст, в това число от коренните общини." По данни на BuzzFeed информаторите трябвало да съобщават за бракониери сред местните жители или да споделят подозренията си за такива. Постоянните информатори имали заплати и се покривали транспортните им разходи.

"Един от сътрудниците на WWF през 2010 година изпратил мейл на мениджърите си в ЦАР, за да предупреди, че ще има пробив в моралната устойчивост на информаторите, ако от Фонда не им платят достатъчно бързо. 

60% от популациите на гръбначните животни са намалели през последните 40 години

Доклад на WWF алармира, че нарастващото потребление води до рекорден срив в биоразнообразието на планетата. Популациите на гръбначните...

Най-фрапиращият случай на насилие е от Националния парк Читван в Непал. Той се намира на 200 км от столицата Катманду - едно от малкото места в света, където може да се наблюдават диви животни в тяхната естествена среда за обитание. 

През 2006 година сътрудниците на парка заподозрели местен жител, че е помогнал на сина си да закопае в двора на къщата рог от носорог. Доказателства за това никога не са били представени, но ловците на бракониери го задържали и настанили в специален затвор за бракониери на територията на парка.

Жената на задържания, разказала пред BuzzFeed, че мъжът ѝ бил държан там няколко денонощия, ритан с крака и бит с бамбукови пръчки. Мъжът се страхувал, че няма да оживее и молил семейството си да го измъкне от там. Той разказал още, че го измъчвали и с опит за давене, като наливали в устата му солена вода. След девет дни мъжът починал. Една от експертизите установила признаци на насилствена смърт: тялото на починалия било в синини и оттоци, имал седем счупени ребра.

Срещу трима сътрудници на WWF започнало разследване, но никой не бил осъден. WWF и правителството на  Непал лобирали за сваляне на обвиненията и делото е прекратено. Фондът продължил да финансира парка. 

Един от тримата обвиняеми в последствие е назначен в WWF, а вторият получил награда за борба срещу бракониерството. По-късно пише мемоари, в които признава, че един от методите за разпит на бракониерите е симулация на удавяне: "Този метод беше полезен за получаване на информация.", пише служителят и споделя за случаи на силни шамари и хвърляне на лют пипер в очите на задържаните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган отива в САЩ на 9 май

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com