ЕС готви споразумение за бежанци по модела "Турция" и с Либия

2065
ЕС готви споразумение за бежанци по модела "Турция" и с Либия
Снимка: Gettyimages.com

Европейският съюз планира да подпише споразумение, което ще задържи мигрантите от Северна Африка в Либия, пише онлайн изданието на списание "Шпигел", позовавайки се на вътрешен документ на Европейската служба за външна дейност.

В документа ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини описва как новото либийско правителство може да спре мигрантите, отправили се към Италия. В сътрудничество с ЕС Либия може да създаде временни лагери за бежанци и мигранти. За тях ще са необходими нови инфраструктурни съоръжения.

Напрежението между Италия и Австрия заради бежанците поспадна

Италия и Австрия се споразумяха да избегнат затваряне на прохода „Бренер“ на границата между двете страни, след бурното нед...

Документът е дълъг 17 страници и е изпратен до всички страни от ЕС, пише БГНЕС.

Експертите очакват това лято хиляди мигранти да тръгнат по опасния път от Либия към Италия. Очакванията са за между 200 и 500 000 души, а такъв сценарий със сигурност тревожи Европа.

Европа преживява най-голямата миграционна криза от Втората световна война, причинена на първо място от редица въоръжени конфликти и икономически проблеми в Близкия Изток и Северна Африка. Според Агенцията за външните граници на ЕС Фронтекс, през 2015 г. Европейският съюз е приел до 1,8 милиона бежанци. Само в Германия са пристигнали над 1 млн. мигранти.

В Либия на 31 март започна работа новото правителство на националното съгласие начело с премиера Файез Ал-Сараж. Правителството се надява да възстанови целостта на страната, която след свалянето на режима на Кадафи през 2011 г. е на ръба на колапса.

Гърция строи още четири лагера за мигранти

Гръцките власти ще построят четири лагера за мигранти и бежанци в района на град Солун, на около 80 км. от българската граница. В тях щ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа