Гладът е по-силен от вируса: Ангола на бунт срещу карантината

13360
Гладът е по-силен от вируса: Ангола на бунт срещу карантината
Снимка: Getty Images/Guliver

"По-добре да умрем от коронавируса, отколкото за гладуваме непрекъснато" - с този мотив по-голямата част от населението на Ангола настояват правителството да премахне или да олекоти предприетите мерки за борба с коронавируса, пише АФП.

В повечето градове в страната вече има наложен вечерен час, а полицията строго следи за спазването му.

Въпреки че в Ангола заразени с COVID-19 са едва 10 души, а двама са починали, президентът и правителството наложиха строги мерки за социална изолация.

Пулмолог: Повечето от нас ще прекарат коронавируса като обикновен грип

"Коронавирусът прилича на настинката, но тъй като нашата имунна система не го е срещала досега, реагира твърде бурно срещу него, както ...

Ето как някои страни се борят успешно с коронавируса без крути мерки

"Как може някой да остане вкъщи без нищо да яде?" пита Гарсия Ланду, таксиметров шофьор на мотоциклет в оживената морска столица Ангола, Луанда.

Той е един от първите, които се осмеляват да нарушат карантината и излизат на улицата да си изкарват прехраната, като открито се противопоставят на наложените от правителството мерки срещу вируса.

"Имаме отговорности към семействата си. Трябва да излезем и да намерим храна", каза Ланду, стискайки нервно каската си в националните червено-черни цветове.

„По-добре е да умреш от тази болест или от огнестрелно оръжие, отколкото да гладуваш до смърт“, каза той. "Никога няма да приема, че мога просто да стоя и да гледам близките ми как умират от бавната смърт на глада. Не мога".

Нова технология за лечение на коронавирус ще изпробва Франция

Френските медицински институти започват клинични тестове на иновативен метод за лечение на коронавирусна инфекция - преливане на плазме...

Как да се защитим от коронавирус при излизане от къщи

Дни след като правителството обяви извънредно положение и наложи ограничения на 26 март, тълпите продължават да се събират на пазари, пред магазини или просто по улиците на Луанда.

При ограниченията президентът Жуан Лоренсо забрани пътуванията, срещите и обществените дейности. "Ситуацията изисква ... жертви от всички граждани, чиито права и професионален и социален живот ще трябва да бъдат ограничени", каза Лоренсо в телевизионно обръщение към нацията миналата седмица.

"Но не дотолкова, че да лишават хората от вода", отвръща на президента Куехина Паулина, - вдовица, която няма течаща вода и живее в гъсто населения общински квартал Казенга в столицата на богатата на петрол страна.

Затова тя е принудена да купува вода от частни доставчици, но ограничението за придвижване дори на куриерите я е оставило вече втора седмица без вода. Затова тя на своя глава решава да не спази забраните и сама тръгва да търси вода.

За пръв път: В Австрия има повече оздравели от коронавирус, отколкото болни за един ден

За първи път от избухването на епидемията от коронавирус в Австрия за един ден броят на излекуваните от болестта е по-голям от този на ...

Въпреки забраните, мнозинството жители на Ангола разглеждат излизането за работа, търсенето на храна и донасянето на вода като основателни причини да напуснат дома си.

Обещавайки редица мерки за подпомагане на хората, правителството също обеща да доставя вода в квартали в неравностойно положение, в които живеят социално уязвими групи.

В петък министърът на вътрешните работи Еухенио Лаборхино съобщи, че 1 209 души са били задържани само за няколко дни, повече от 1000 от които са влезли в Ангола след затварянето на границите на 27 март, а 189 - за нарушаване на извънредното положение.

"Заболяването COVID-19 е опасно, виждаме го. Всички виждат това, всички знаят", казва Домингос Жоао, таксиметров шофьор. "Но като останем у дома, ние няма да постигнем нищо. Ето защо ние сме на улицата, работим, и се подчиняваме на правилата, както виждате. Преди пътниците да се качат в таксито ми, те първо се дезинфекцират", разказва шофьорът и показва бутилка дезинфектант.

Можете да следите случаите на коронавирус в България и по света в нашия блог

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

63-годишен свещеник се ожени за 12-годишно момиче (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com