Когато дъждовете свършат: Разгадана ли е мистерията на маларията?

5902
Когато дъждовете свършат: Разгадана ли е мистерията на маларията?
Снимка: Getty Images

Всяка година маларията убива около 400 000 души, повечето от които деца и бременни жени в Африка. Учените отдавна знаят, че повечето от тези трески и водещите след тях смъртни случаи стават по време на дъждовните месеци, когато комарите изобилстват. Но как болестта продължава през дългите сухи периоди, когато почти никой не се разболява и има малко комари, които да пренасят миниатюрния паразит от един човешки гостоприемник на друг? Тази мистерия отдавна огорчава науката. Това пише авторитетният The New York Times в свой материал по темата.

Изданието отбелязва, че в ново проучване, публикувано в Nature Medicine, от изследователи от Германия и Мали дава поне частичен отговор: Паразитът осъществява генетична промяна, която му позволява да се спотайва в кръвта на заразения човек в продължение на месеци, без да бъде видим.

Става ясно, че изследователи се започнали с проби от взета кръв на редовни интервали от време от почти 600 деца и младежи в Калифабугу, град в провинция Мали с отчетливи влажни и сухи сезони. Кръвните тестове показват, че дори когато пробите имат твърде малко паразити, за да се видят под микроскоп, около 20% от участниците в изследването все още имат много ниски нива на патогена, скрит в някои еритроцити.

Известно е, че паразитът малария се включва в процеса на производство на протеини на някои заразени червени кръвни клетки, което ги кара да продуцират лепкави белтъци, които след това се появяват на повърхностите на клетките. Тези клетки се придържат към стените на вените и артериите, вместо да бъдат отнесени в далака, за да бъдат унищожени. Сега новото проучване установява, че тази дейност варира в зависимост от сезонните колебания, пише The New York Times като уточнява: твърдите по-стари клетки, както и клетките, пълни с размножаващи се паразити, обикновено се улавят в далака и се усвояват чрез патрулиране на големи бели кръвни клетки, наречени макрофаги.

Отбелязва се също така, че в обширни територии на Африка сезонът на дъждовете може да бъде смъртоносен. Когато маларийните паразити са в изобилие и карат червените кръвни клетки да изпомпват лепкави протеини, тези клетки могат да запушат малките капиляри в мозъка. Така например церебралната малария често води до фатален край.

Откритието отваря интригуващ въпрос: Как паразитите дълбоко в човешкото тяло „знаят“ кога е започнал сухият сезон и животът за тях е на път да стане опасен? 

Вестникът посочва още, че някои изследвания предполагат, че комарите предпочитат да ухапват хора, които вече са заразени с малария. Паразитите могат по някакъв начин да накарат тези хора "да миришат по-вкусно" за комарите. Известно е, че кучетата например могат да бъдат обучени да откриват хора с малария - дори чрез помирисване на чорапи, които са носили заразените. Идеята, че самите комари са алармата за събуждане на паразитите, не е немислима, казват някои експерти. Това е така, тъй като паразитите проявяват Дарвинов гений за оцеляване. За тези хипотези обаче все още няма доказателства.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Блъсканица за помощи уби 7 души в Нигерия

Освободиха стотици нигерийски ученици след въоръжено отвличане

В потъваща лодка: Турция спаси 139 мигранти (ВИДЕО)

Без майтап: Терористите Хамас също казаха, че скърбят и жалят за жертвите в Москва

Пълен ужас: "Фабрики за бебета" в Нигерия - един потресаващ черен бизнес

Нов Свят: В Африка е открит регион със стотици неизвестни досега фауна и флора

Наводнения, свлачища и проливни дъждове убиха 23 души в Папуа Нова Гвинея

21 загинали при тежка катастрофа в Кабул

Нигер прекъсва военното си сътрудничество със САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com