Нов закон в Южна Африка може да прати слонове и жирафи на масата за вечеря

2389
Нов закон в Южна Африка може да прати слонове и жирафи на масата за вечеря
Снимка: Getty Images/Guliver

Република Южна Африка обмисля радикален преглед на Закона за безопасност на месото, което според активисти за защита на дивата природа може да „проправи пътя” за слонове, носорози, жирафи и всяко посочено животно за консумация от хората. Това съобщи вестник „Експрес“, цитиран от БГНЕС.

В Южна Африка правителството първо обяви предложеното изменение на Приложение 1 на закона за безопасност на месото от 2000 г. през февруари, което все още предстои да бъде изпълнено.

Унгария реши със закон, че полът не може да се променя

Унгарският парламент гласува във вторник да не се позволява на гражданите да променят законно своя пол, като се противопоставя на проте...

Активисти за защита на дивата природа се опасяват, че промяната в закона може да позволи животните да бъдат изяждани от хората в бъдеще. Някои спекулират, че това може да е част от по-широк план за добавяне на повече същества в менюто и стартиране на рядка месна индустрия за международни пазари. Предложеното изменение е представено пред обществеността за коментар - фаза на процеса, която предстои да приключи в края на юни. Има допълнителни опасения, че предложените промени могат да изложат застрашените видове на по-голям риск, да създадат допълнителни проблеми с бракониерите и в най-лошия случай потенциално да увеличат риска от зоонотични предавания.

Поставени са въпроси относно новите предложения за закона за безопасност на месото поради потенциално притеснителна формулировка, която, изглежда, предполага, че всички животни - включително застрашени и застрашени видове - биха могли да бъдат подходящи за консумация от хора и животни.

Докато законът се занимава с „безопасността на животинските продукти“ по отношение на кланиците, вноса и износа и схемите за безопасност, държавни служители и активисти природозащитници се опасяват от най-лошото.

Те са обезпокоени от включването на 33 диви вида - включително носорози, жирафи, слонове и хипопотами - което изглежда прави „законно“ тези животни да бъдат „клани, консумирани, внасяни, изнасяни и продавани“.

В Иран приеха закон за противодействие на Израел

Меджлисът - парламентът на Иран прие закон за противодействие на Израел, съобщава IRNA, цитирани от ТАСС. Законът, наред с други неща,...

Освен това актът „се прилага за всички други видове животни, които не са споменати, включително птици, риби и влечуги, които могат да бъдат заклани като храна за консумация от хора и животни“.

В пояснение, Министерството на земеделието, реформата на земята и развитието на селските райони пише на 6 май, че ако животните „не са включени в списъка“, те могат да бъдат „заклани без регулаторен надзор по отношение на безопасността на месото“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Блъсканица за помощи уби 7 души в Нигерия

Освободиха стотици нигерийски ученици след въоръжено отвличане

В потъваща лодка: Турция спаси 139 мигранти (ВИДЕО)

Без майтап: Терористите Хамас също казаха, че скърбят и жалят за жертвите в Москва

Пълен ужас: "Фабрики за бебета" в Нигерия - един потресаващ черен бизнес

Нов Свят: В Африка е открит регион със стотици неизвестни досега фауна и флора

Наводнения, свлачища и проливни дъждове убиха 23 души в Папуа Нова Гвинея

21 загинали при тежка катастрофа в Кабул

Нигер прекъсва военното си сътрудничество със САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com