X
 
 
 

Пушенето убива 7 млн. души годишно

935 0
photo of Пушенето убива 7 млн. души годишно
Снимка: iStock/Guliver

Още по темата

Пушенето и други видове консумация на тютюн убиват над 7 млн. души всяка година, съобщават от Световната здравна организация (СЗО).

От агенцията на ООН посочват също, че са необходими по-стриктни мерки за ограничаването на употребата на растението, призовавайки страните да забранят пушенето на работното място, както и на затворени обществени места, да забранят рекламирането му, както и да увеличат цените на цигарите.

Италия върви към пълна забрана на пушенето по плажовете

„Тютюнът заплашва всички ни“, каза директорът на СЗО Маргарет Чан. „Тютюнът утежнява бедността, намалява икономическата продуктивност, допринася за лошия избор на храна в домакинствата и замърсява въздуха на закрито“, посочи още тя.

В доклад, публикуван в навечерието на Световния ден без тютюн, СЗО предупреди, че годишната смъртност от употребата му достига до 7 млн. души, което представлява увеличение с 3 милиона от началото на века. Така тютюнът става най-голямата предотвратима причина за смърт в световен мащаб. В същото време тенденцията за повишаване на смъртността се очаква да се задържи, като от организацията очакват тя да достигне до 1 млрд. души годишно в края на века, предаде БГНЕС.

„До 2030 г. над 80% от смъртните случаи ще са в развиващи се държави, които все повече се превръщат в обект на цигарените компании, търсещи нови пазари, където да заобикалят все по-стриктните регулации в развитите държави“, посочи Чан.

Докладът на СЗО посочва, че употребата на тютюн има и отражение върху световната икономика, като отнема над 1,4 трлн. от домакинствата и правителствата всяка година под формата на разходи за здравеопазване и загубена продуктивност. Това е близо 2% от брутния вътрешен продукт в световен мащаб.

В тазгодишния си доклад от СЗО за първи път включват и още един негативен аспект на бизнеса с тютюн – вредата върху околната среда, нанесена от производството на цигари до изхвърлянето на фасове и други отпадни продукти от пушачи.

„Жизненият цикъл на тютюна, от началото до края си, представлява един изключително замърсяващ и вреден процес“, посочи от своя страна помощник-генералният директор на СЗО Олег Честнов.

В доклада се съобщава, че отглеждането на тютюн често изисква големи количества торове и пестициди, а отглеждането му е основна причина за обезлесяването на редица държави. Това до голяма степен се дължи на големите количества дървен материал, необходими за подправянето на тютюна – според СЗО едно дърво е необходимо за производството на 300 цигари.

Чехия забранява пушенето на обществени места

В същото време отпадъците от производството на цигари съдържат около 7000 токсични химикала, сред които и канцерогени. В допълнение цигарените фасове съставляват 40% от всички боклуци, събирани при почистването на крайбрежните и градски райони.

Редактор:

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Кметът на Тутракан, Димитър Стефанов: Очакваме градът ни да става все по-популярен

Какво предстои в Тутракан, как ще бъдат отбелязани тазг...