Пушенето убива 7 млн. души годишно

5261
Пушенето убива 7 млн. души годишно
Снимка: iStock/Guliver

Пушенето и други видове консумация на тютюн убиват над 7 млн. души всяка година, съобщават от Световната здравна организация (СЗО).

От агенцията на ООН посочват също, че са необходими по-стриктни мерки за ограничаването на употребата на растението, призовавайки страните да забранят пушенето на работното място, както и на затворени обществени места, да забранят рекламирането му, както и да увеличат цените на цигарите.

„Тютюнът заплашва всички ни“, каза директорът на СЗО Маргарет Чан. „Тютюнът утежнява бедността, намалява икономическата продуктивност, допринася за лошия избор на храна в домакинствата и замърсява въздуха на закрито“, посочи още тя.

В доклад, публикуван в навечерието на Световния ден без тютюн, СЗО предупреди, че годишната смъртност от употребата му достига до 7 млн. души, което представлява увеличение с 3 милиона от началото на века. Така тютюнът става най-голямата предотвратима причина за смърт в световен мащаб. В същото време тенденцията за повишаване на смъртността се очаква да се задържи, като от организацията очакват тя да достигне до 1 млрд. души годишно в края на века, предаде БГНЕС.

„До 2030 г. над 80% от смъртните случаи ще са в развиващи се държави, които все повече се превръщат в обект на цигарените компании, търсещи нови пазари, където да заобикалят все по-стриктните регулации в развитите държави“, посочи Чан.

Докладът на СЗО посочва, че употребата на тютюн има и отражение върху световната икономика, като отнема над 1,4 трлн. от домакинствата и правителствата всяка година под формата на разходи за здравеопазване и загубена продуктивност. Това е близо 2% от брутния вътрешен продукт в световен мащаб.

Специалисти се занимават със здравето на екранния Джеймс Бонд

Джеймс Бонд може и да е спрял да пуши още преди 14 години, но остава изложен на тютюневия дим като пасивен пушач заради навиците на сво...

В тазгодишния си доклад от СЗО за първи път включват и още един негативен аспект на бизнеса с тютюн – вредата върху околната среда, нанесена от производството на цигари до изхвърлянето на фасове и други отпадни продукти от пушачи.

„Жизненият цикъл на тютюна, от началото до края си, представлява един изключително замърсяващ и вреден процес“, посочи от своя страна помощник-генералният директор на СЗО Олег Честнов.

В доклада се съобщава, че отглеждането на тютюн често изисква големи количества торове и пестициди, а отглеждането му е основна причина за обезлесяването на редица държави. Това до голяма степен се дължи на големите количества дървен материал, необходими за подправянето на тютюна – според СЗО едно дърво е необходимо за производството на 300 цигари.

В същото време отпадъците от производството на цигари съдържат около 7000 токсични химикала, сред които и канцерогени. В допълнение цигарените фасове съставляват 40% от всички боклуци, събирани при почистването на крайбрежните и градски райони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа