СЗО: Тунис трябва да ускори ваксинацията срещу COVID-19

2376
СЗО: Тунис трябва да ускори ваксинацията срещу COVID-19
Снимка: iStock

Тунис - страната с най-голям брой жертви на COVID-19 в света - може да е превъзмогнал пика на последната вълна, но правителството трябва да направи всичко възможно, за да ускори ваксинациите. Това препоръча Световната здравна организация (СЗО), съобщава БГНЕС. „Епидемиологичните данни вървят в правилната посока“, каза на пресконференция в представителя на СЗО в страната Ив Сутейран. "Макар и да имаме чувството, че пикът на епидемията може да е отминал, с недостиг на ваксини, с претоварени болници, с недостиг на кислород и със силно заразен вариант "Делта", който продължава да заразява нови и нови хора в 12-милионното население на страната, означава, че рискът от проблеми в здравната система е много висок", предупреди още Сутейран.

Вариантът "Делта" е намерен при "повече от 90%" от случаите. Семейните събирания през юли - традиция при религиозните празници в летните месеци в страната, оказаха своето влияние върху бройката на заразените и може да спъне постигнатия дотук напредък, опасява се Сутейран. Най-голямото предизвикателство пред здравните власти в страната сега е да се ускори ваксинацията. За десет дни страната е получила около 7 000 000 дози ваксини, като скоро ще получи и още 2-3 000 000.

САЩ не бърза с позиция за преврат по отношение на случващото се в Тунис

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в телефонен разговор с президента на Тунис Каис Саид е подчертал необходимостта Саид да се пр...

СЗО пък е предоставила 400 дихателни апарата на Тунис, където правителството е в криза, след като президентът Каис Саид разпусна парламента и пое властта пряко - ход, който критиците му разтълкуваха като преврат. След критичния ход на пандемията в края на миналия месец Сайед създаде специализирано звено срещу коронавирус под контрола на високопоставен военен служител.

Здравното министерство на Тунис обяви началото на мобилна кампания за ваксинация в няколко региона, както и безплатна ваксинация в цялата страна за хора над 40-годишна възраст. През последните седем дни северноафриканската държава е регистрирала най-високия процент смъртност от COVID-19 в света, с 10,64 смъртни случая на 100 000 жители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

63-годишен свещеник се ожени за 12-годишно момиче (ВИДЕО)

С гранатомети: Атакуваха резиденцията на премиера на Либия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com