Войната в Либия ескалира, а здравната система е в руини

4927
Войната в Либия ескалира, а здравната система е в руини
Снимка: Getty Images/Guliver

Минути след експлозия в либийската столица Триполи в понеделник (6 април) местни лекари и други свидетели публикуваха множество видеоклипове в интернет, които показват, че още една болница в града е била ударена. Това се казва в репортаж на американското издание The Voice of America, цитирано от агенция "Фокус".

В кадрите се чува как лекарите, които снимат избухналия пожар на балкона на болницата, крещят, че са медицински лица, а не войници. 

Миналият месец и двете страни в конфликта, който от една година се води основно около столицата Триполи, се съгласиха да прекратят военните действия, докато пандемията от коронавируса се разпространяваше по света. Но оттогава се чуват бомбардировки всеки ден в столицата, докато боевете ескалират, а здравната система е в руини. 

Допълнително усложнение за цивилните в града беше атаката от 7 април, в която беше взривен част от водопровода в града. До края на деня много семейства се оплакаха, че нямат вода в момент, в който миенето на ръцете е особено важно за борбата с вируса. За това информира 37-годишният Ахмед, златар и баща на две деца по телефона от Триполи.

Жителите на Триполи живеят под 19-часова карантина всеки ден, поставена от властите като предпазна мярка за борба с коронавируса, който зарази 18 души в Либия, един от които почина, според информацията от 6 април.

Продължаващите боеве обаче правят страната уязвима към подобни бедствия, според местните медицински работници, а капацитета на болниците се изчерпва бързо. "Страните, в които бяха изпращани пациенти от войната сега са под карантина, заради коронавируса", казва Мохамед Хиблави, млад активист, който се опитва да създаде множество полеви болници преди евентуалната епидемия в столицата. "Местните болници вече са почти препълнени с ранени бойци и хора с други болести", коментира той.

След нападението координаторът на ООН за Либия Якуб ел Хило предупреди, че общо 27 болнични заведения са повредени от продължаващите сражения само в последните 5 седмици, а 14 лечебни центъра вече са затворени. Починалите са 350 цивилни, а повече от 150 хил. души са напуснали домовете си от началото на офанзивата. "Продължаващият конфликт трябва да бъде прекратен незабавно, иначе Либия няма никакъв шанс в борбата срещу COVID-19", предупреди Хило в изявление.

Полицейски час 

Докато са затворени в домовете си, жителите на Триполи могат да чуят бомбите, които падат всеки ден, според Ясеф Гелани, 40-годишен баща на четири деца, който живее в центъра на града. Той е напуснал своето жилище в предградията, когато офанзивата е обхванала неговия квартал миналата година.

Край на разговорите за мир в Либия - засега

За момента няма разговори за мир в Либия. Причината - и двете страни, които претендират за властта, се изтеглиха от мирните преговори п...

Гелани продава хартиени продукти за хранителните магазини, но откакто бяха въведени мерките за карантина, той може да работи малко и губи голяма част от бизнеса си.

По телефона той твърди, че може да ограничи контакта си с външния свят, но не може да спре битките от това да наранят него или семейството му. "Войната е по-опасна от коронавируса", смята той. "Няма лекарство за падащите ракети и бомби". 

Страхът покрива всеки аспект от ежедневния живот, допълва 23-годишната студентка Айша Салхин. Нейният университет затвори врати преди повече от 3 седмици, а лошата връзка с интернет е накарала нейните преподаватели да се откажат от опитите за онлайн обучение.

Докато здравната система е в руини, тя се страхува от това да не се зарази, защото няма да има кой да ѝ помогне. Макар че най-големият ѝ страх също не е пандемията. Цените на продуктите от първа необходимост се повишават все повече, а доходите на хората намаляват. "Най-трудното нещо за либийските семейства е финансовата ситуация", казва Салхин. 

Защо продължава тази война? 

Ердоган нападна ЕС заради Либия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган разкритикува решението на Европейския съюз да стартира нова операция в Средиземно море за прилаган...

Въпреки договореното през януари прекратяване на военните действия, оръжейното ембарго и новото споразумение за мир през март, битките продължават и дори ескалираха през последния месец, като и двете страни разполагат с активната подкрепа на своите съюзници. Войната на практика се води между две враждуващи правителства в Либия. 

На изток фелдмаршал Халифа Хафтар води своите сили, познати като "Либийската национална армия" (ЛНА). На запад - силите, лоялни на признатото от ООН правителство на националното съгласие, държат Триполи, историческата столица на Либия. 

През април 2019, Хафтар обяви, че неговите сили ще напреднат и ще завземат Триполи, но оттогава нито една от двете страни не е успяла да надделее. "Можете ли да повярвате, че мина цяла година?", казва един от войниците, лоялни на правителството в Триполи, по телефона от своята база в предградията. "Хафтар заяви, че ще завземе Триполи за 48 часа, но погледнете сега. Той просто разруши животите ни без никакъв резултат".

И двете страни официално приветстваха последното споразумение за прекратяване на военните действия и твърдят, че продължават да се бият единствено в самозащита. "Това е ужасно", казва войникът от своята база. "Сега трябва да си дезинфекцирам ръцете, преди да отида да стрелям с оръдието", допълва той. 

Темата продължава и в нашия блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Тропически циклон в Мадагаскар взе жертви, стотици къщи са унищожени (ВИДЕО)

"Ислямска държава" и "Ал Кайда" се възраждат в Африка, Европа продължава да трепери

Десетки загинали при падането на автобус в пропаст в Южна Африка (ВИДЕО)

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Блъсканица за помощи уби 7 души в Нигерия

Освободиха стотици нигерийски ученици след въоръжено отвличане

В потъваща лодка: Турция спаси 139 мигранти (ВИДЕО)

Без майтап: Терористите Хамас също казаха, че скърбят и жалят за жертвите в Москва

Пълен ужас: "Фабрики за бебета" в Нигерия - един потресаващ черен бизнес

Нов Свят: В Африка е открит регион със стотици неизвестни досега фауна и флора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Африка