Уго Чавес смятал да "наводни" САЩ с кокаин

5414
Уго Чавес смятал да "наводни" САЩ с кокаин

Покойният венецуелски президент Уго Чавес издал заповед Съединените щати да бъдат "наводнени" с кокаин и за целта смятали да използвал услугите на колумбийската въоръжена групировка ФАРК. Това твърди испанският в. El Mundo, получил достъп до документи на Агенцията за борба с наркотиците (DEA) в САЩ.

Според документа Чавес събрал ръководството на спецслужбите в резиденцията си и поискал "наводняването" с кокаин да е част от противопоставянето срещу САЩ. Били разработени морски и сухопътни маршрути за доставката на наркотиците. Споменава се и събиране в "къщата на тогавашния прецидент Чавес", сред участниците в което бил и Диосдадо Кабейо, една от главните фигури на днешната чавистка власт, а тогава губернатор на щата Миранда.

Мадуро твърди, че Чавес е бил заразен с рак

Президентът на Венецуела Николас Мадуро изрази увереност, че някой умишлено е заразил с рак предшественика му Уго Чавес, който почина...

Такива съвещания между Чавес и службите имало ежемесечно, се казва в документите на DEA по информация на човек, присъствал на срещата. Не се обяснява какво провалило плана.

ФАРК, считани за терористична организация от Европейския съюз и САЩ, се трансформираха в политическа партия след десетилетен кървав конфликт съгласно споразумение с Хуан Мануел Сантос, предшественика на сегашния колумбийски президент.

Оправдани за "убийства, наркотици, отвличания, стрелби и изнудване"

Според публикацията на El Mundo сред авторите на плана бил бившият ръководител на военното разузнаване на Венецуела Уго Карвахал. Тази пролет той бе задържан в Испания по искане на САЩ, които го подозират в търговия с наркотици.

Венецуела предупреждава за панамериканска инвазия срещу нея

Правителството на Венецуела смята, че има опасност от използването на Междуамериканския договор за взаимна помощ (МДВП) като предлог за...

Испанският вестник уточнява, че в интервю от юли самият Карвахал е отрекъл да е замесен в наркотрафик, но испанската прокуратура настоява искането за екстрадиция да бъде удовлетоврено.

Основен свидетел на DEA e "бивш съдия" във Венецуела, работил в съдебна институция на страната от 2005 г. насам. Той твърди, че е присъствал на поне на 4 от съвещанията. На една от тях Кабейо изрично описал "сухопътните и морски маршрути", а Карвахал посочил, че "кокаинът ще се достави от колумбийските партизани, т.е. ФАРК".

Заради това сътрудничество Чавес наложил на венецуелското правосъдие да оправдае членове на групата, съдени за каквито и да било престъпления на венецуелска територия, въпреки че сред предполагаемите им деяния фигурирали "убийства, наркотици, отвличания, стрелби и изнудване".

Средствата, с които да се осигурят нужните на ФАРК ресурси, щели да дойдат от държавната петролна компания на Венецуела PDVSA (днес санкционирана от САЩ).

САЩ ще използват всички средства, за да свалят Мадуро

САЩ ще използват всички методи, за да сложат край на управлението на президента на Венецуела Николас Мадуро, заявиха от Белия дом. Пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com