Администрацията на Барак Обама съзнателно финансирала филиал на Ал-Кайда?

4056
Администрацията на Барак Обама съзнателно финансирала филиал на Ал-Кайда?
Снимка: Gettyimages

Администрацията на бившия президент на САЩ Барак Обама съзнателно финансирала филиал на забранената на терористична екипировка "Ал-Кайда", който дори бил подложен на санкции, става ясно от публикуван наскоро в доклад на комисия на американския Сенат, предаде India.com.

Докладът се основава на проучване от кабинета на председателя на Сенатския финансов комитет Чък Грасли за одобрението на администрацията на Обама на безвъзмездна финансова помощ от 200 000 долара на американска организация за евангелска помощ World Vision за филиала на Ал Кайда, Ислямска агенция за помощ (ISRA).

World Vision работи и в Индия и е член на InterAction, най-големият американски алианс от международни организации с нестопанска цел. Миналата година IANS (Indo-Asian News Service) в голямо изложение разкри как американските правителствени агенции финансират ислямските благотворителни организации, свързани с терористични групи, базирани в Пакистан и Близкия изток чрез InterAction.

Проектът InterAction’s Together включва най-противоречивите ислямски благотворителни организации, включително Helping Hand for Relief&Development (HHRD), която работи с благотворителните и политически крила на Lashkar-e-Taiba, пакистанския терористичен екип, насочен срещу Индия в Кашмир.

Проучването на Сената на САЩ за World Vision и връзките му с ISRA бяха инициирани през 2019 г., след като Сам Уестроп и Клиф Смит изложиха подробностите чрез поредица от статии, публикувани през 2018 г.

През януари 2014 г. Агенцията на САЩ за международно развитие (USAID) отпусна безвъзмездни средства на World Vision в размер на 723 405 долара за предоставяне на хуманитарни услуги на разкъсан от конфликт район в Судан. World Vision възложи услугите на ISRA, с която си сътрудничи и по-рано.

Но ISRA е санкционирана от правителството на САЩ от 2004 г. World Vision в своя защита твърди, че не е знаела за санкциите срещу ISRA заради връзките му с тероризма.

Въпреки че докладът на сенатската комисия оправда World Vision за каквито и да било умишлени нарушения, той се нахвърли върху благотворителната организация за незаконно изпращане на държавни средства към ISRA.

Въпреки че World Vision беше уведомен за статута на ISRA като санкциониран субект през септември 2014 г. и плащанията му спряха, все пак изпрати искания ISRA да получи временен лиценз за завършване на договора.

Как се стигна до серията терористични актове в Европа

През последните седмици Европа беше шокирана от няколко терористични атаки: първо роден в Русия чеченец обезглави учител близо до Париж...

OFAC предостави на World Vision лиценза да плати на ISRA 125 000 долара за своите услуги, но по-късно му изпрати „предупредително писмо“, в което го информира, че сътрудничеството му с ISRA нарушава Глобалните разпоредби за санкциониране на тероризма.

В доклада си сенатската комисия заключава, че World Vision има „достъп до подходящата обществена информация и е трябвало да знае как, но не е успял да провери правилно ISRA като получател, което води до прехвърляне на щатски долари на данъкоплатците към организация с богата история на подкрепа на терористични организации и терористи, включително Осама Бин Ладен. "

Описвайки проверката на World Vision като  небрежност“, комитетът на Сената на САЩ заяви, че организацията „е пренебрегнала процедурите за разследване на елементарно ниво“. World Vision, гласи изявлението, има "задължението да гарантира, че средствата, придобити от правителството на САЩ или дарени от американци, в крайна сметка не подкрепят терористична дейност."

„Освен това, въпреки че не намираме причина да се съмняваме в твърдението на World Vision, че средствата в тяхната цялост са били използвани от ISRA за хуманитарни цели, тези пари неизбежно подпомагат терористичната им дейност“, гласи заключението на комисията на Сената.

Превод и редакция: Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка