Администрацията на САЩ планира пускане на анти-COVID ваксина в средата на октомври

2345
Администрацията на САЩ планира пускане на анти-COVID ваксина в средата на октомври
Снимка: Getty Images/Guliver

Администрацията на САЩ е подготвила план за разпределение на ваксината против коронавирус сред населението и планира да започне процеса в средата на октомври или малко по-късно. Това бе обявено в сряда на пресконференция в Белия дом от американския президент Доналд Тръмп, съобщи ТАСС.

"Днес моята администрация пусна подробен план за разпределение на ваксината в страната," каза той. "Всичко е готово, армията ни вече е организирана, всичко е организирано и мислим, че всичко ще върви много добре", каза президентът. "Смятаме, че можем да започнем през октомври. Това ще бъде от средата на октомври, може би малко по-късно", добави американският лидер. 

Ваксината COVID-19 в САЩ ще бъде почти безплатна, дистрибуцията й ще започне 24 часа след одобрението на регулатора, каза Скот Атлас, нов съветник на американския президент, който е член на работната група на Белия дом за борба с коронавируса. 

"През първите 24 часа след одобрението от Агенцията по храните и лекарствата, в спешен порядък ще бъдат доставени ваксините. "Това ще е практически безплатно за американците", каза той.

"Очаква се това да се случи не по-късно от януари 2021 г., това е наш основен приоритет", каза съветникът. Ваксината ще бъде разпространена сред хората в риск, възрастните хора, работещите в областта на спешната помощ, работещите на първа линия в здравния сектор. Това ще бъде направено възможно най-бързо", увери той. 

Ваксината ще бъде достъпна преди лятото на 2021 г.

Доналд Тръмп определи като неправилно становището на Робърт Редфийлд, директор на американските центрове за контрол на болестите и превенцията, че ваксината против коронавируса ще бъде общодостъпна в страната през втората половина на 2021. 

"Мисля, че той направи грешка, когато каза това. Това е просто невярна информация", заяви американският лидер, помолен да коментира думите на Редфийлд. 

"Аз му се обадих, а той не ми каза такова нещо. Готови сме да действаме незабавно, щом бъде обявено, че ваксината е готова", продължи Тръмп. Той добави, че, в частност, Пфайзер се очаква да обяви "достатъчно скоро" резултатите от изпитанията на своя препарат. 

"Готови сме за разпределението много бързо. Може да се случи в някакъв момент през октомври. Или през ноември. Не мисля, че ще стане много по-късно", каза Тръмп. По думите му, масовото разпространение на медикамента в САЩ ще започне "най-късно- през ноември-декември."

"При никакви обстоятелства няма да е толкова късно, както каза д-р Редфийлд", обеща държавният глава. В същото време, президентът отговори утвърдително, запитан дали запазва доверието си към Редфийлд, който според Тръмп направил значителна грешка. 

По-рано, Робърт Редфийлд, директор на Федералните центрове за контрол и профилактика на заболяванията към здравното министерство на САЩ, каза, че американската ваксина COVID-19 ще бъде на разположение в страната, най-вероятно едва през втората половина на 2021 година, уточни ТАСС. 

По този повод прес-секретарят на Белия дом Кейли Макинени подчерта, че самият Тръмп вярва, че ваксината ще бъде широко достъпна за американските граждани към края на тази година. Освен това, тя  отхвърли предположенията, че американското правителство е преустановило опитите си да се бори с разпространението на COVID-19 в САЩ, оповавайки се на изработването на "колективен имунитет" у основната част от населението на страната.

"Колективният имунитет никога не е бил стратегия тук в Белия дом. Страната, обществото може да развие колективен имунитет, това е факт. "Това, обаче никога не е било представено като стратегия тук, в Белия дом", заяви Макинени. 

За подкрепата към други страни

Тръмп изрази и надежда, че с коронавирусната ваксина САЩ ще помагат на други страни  по света. "В крайна сметка, надяваме се, ние ще помогнем на света с ваксината", каза американският лидер.

Американските власти са предоставили 1.2 милиарда долара на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca, която разработва ваксината в сътрудничество с учени от Университета в Оксфорд, Великобритания. Освен това, администрацията на Вашингтон е насочила с такава цел 486 милиона долара за американската биотехнологична компания Moderna и 456 милиона долара за фармацевтичната компания Johnson и Johnson. Също с разработване на ваксина срещу коронавируса в САЩ се занимава компанията Merck и Pfizer. По данни на Белия дом, администрацията на САЩ е инвестирала 12 милиарда долара в тези проекти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Групата Green Day хедлайнер на концерт на ООН (СНИМКА)

Огнен ад: Пожар опустоши строящ се небостъргач (ВИДЕО)

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com