Американците почетоха паметта на Джордж Флойд, властите се чудят как да опазят убиеца му (ВИДЕО)

3012
Американците почетоха паметта на Джордж Флойд, властите се чудят как да опазят убиеца му (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Мемориалната служба в памет на Джордж Флойд, който почина на 25 май в Минеаполис, Минесота на 46 години, беше проведена в родния му град. Стотици се събраха на службата, а  хиляди в цялата страната направиха шествия в негова памет.

Рекордна гаранция за полицаите, убили Джордж Флойд

Гаранцията за освобождаване на всеки от четиримата бивши полицаи, извършили ареста на афроамериканеца Джордж Флойд, при който той беше ...

Церемонията започна със символичен акт от полицаи. Те коленичиха при посрещането на катафалката с тялото на загиналия  в знак на почит.

Не мога да повярвам, че Джоржд е докоснал сърцата на толкова много хора, каза един от братята му по време на възпоменанието.

На събитието реч изнесе и преподобният ал Шарптън, известен борец за граждански права, който заяви преди началото на церемонията: "Това, че виждам повече американци от различни раси и на различни възрасти да се изправят заедно, да протестират заедно, издигайки глас заедно ... Това ме кара да съм уверен, че сме на ръба на истинската промяна".

Четирима полицаи вече са обвиняеми за смъртта на Джордж Флойд

Полицаят от Минеаполис, който коленичи на врата на чернокож мъж, който по-късно почина, вече ще бъде обвиняем в убийство от втора степе...

Баптисткият пастор е колоритна и противоречива фигура за афро-американската общност. Той се кандидатира за президент през 2004 г. Шарптън ръководи „Националната мрежа за действие” - група за граждански права, която настоява афроамериканците в САЩ да получат компенсации заради робството на предците им в страната.

Междувременно Доналд Тръмп изгради стена около Белият дом по време на церемонията и нарече в писмо протестиращите "терористо", предаде CNN.

Херо Мустафа: Смъртта на Джордж Флойд беше трагедия, споделяме чувството на тъга

Смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис беше трагедия и ние споделяме чувството на тъга и мъка, които изпитват редица хора в Съединените щ...

В същото време стана ясно, че бившият полицай, обвинен за смъртта на Джордж Флойд, е под специален режим на защита. Местят го от затвор на затвор заради заплахи за живота.

Дерек Шовин сменя вече трети затвор в щата Минесота, след като в предишните два е възникнала реална опасност за сигурността му, пише 24 часа. Сега е настанен в затвора „Оук Парк Хайтс“  - с максимално ниво на сигурност, на 35 минути път с кола от Минеаполис

Съдията наложи на 44-годишният Шовин гаранция от половин милион долара, която към момента никой не е посмял да плати. От него бързо се отказа и съпругата му – родената в Лаос Кели Шовин, подала моментално молба за развод и за промяна на фамилията си.

Борис Джонсън осъди убийството на Джордж Флойд

Британският премиер Борис Джонсън осъди убийството на Джордж Флойд от полицията в САЩ, но отказа да каже дали е говорил по въпроса с кл...

Кой е Дерек Шовин?

В полицейското досие на Шовин има много други инциденти през почти 20-годишната му кариера в силите на реда. Това, че те са останали ненаказани или покрити от полицията в Минеаполис, се обяснява и с покровителственото отношение на шефа на полицейския синдикат Боб Крол, срещу когото също има 29 жалби.

Три от тях са довели до дисциплинарни действия, но обвиненията срещу него за използване на прекомерна сила и расистки обиди, заедно с други полицаи (един от тях е сегашният шеф на полицията), съвсем не са отнели от блясъка на негови ранг и длъжност.

Шовин е участвал в няколко престрелки, като през 2006 г. прострелва фатално мъж, уж защото бил въоръжен. През 2008 г. открива огън срещу заподозрян за домашно насилие, а през 2011 г. открива огън срещу мъж, който се спасявал от престрелка. Въпреки това Шовин е бил хвален и сочен за пример от шефовете си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com