Американски ексразузнавач: Моля някой да разясни на Байдън относно Китай, който „изтласква” Русия

9705
Американски ексразузнавач: Моля някой да разясни на Байдън относно Китай, който „изтласква” Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Думите на президента Джо Байдън за Китай по време на срещата на върха в Женева показват, че той е изключително дезинформиран за "баланса на силите в света". Изглежда, че е затънал в парадигма, датираща от десетилетия - китайско-руската враждебност. Президентът Ричард Никсън успя да я използва в ключови споразумения за контрол на оръжията с Москва в началото на 70-те години.

В предишна своя статия за стратегическия фон на срещата на върха отбелязах, че тристранните отношения са се променили драстично през последните десетилетия и че макар триъгълникът все още да е равностранен, сега по същество са две страни срещу една - Вашингтон е излишен.

Това е основният въпрос: как някой американски държавник може да не знае за това? Как се случи така, че „експертите“ по външна политика да подскажат на Байдън, че САЩ все още могат да се опитат да противопоставят Русия и Китай един срещу друг на фона на коренно променения „баланс на силите“ днес?

Когато анализираме казаното от Байдън за Китай, е изкушаващо да изпаднем в отчаяние. Ето думите на президента на неговата самостоятелна пресконференция след срещата на върха: „Без да го цитирам [Путин] - което според мен не е подходящо - позволете ми да задам реторичен въпрос: имате многохилядна граница с Китай. Китай се стреми да се превърне в най-мощната икономика и най-голямата и мощна военна сила в света."

Преди да напусне Женева, Байдън добави: „Нека да намеря думите. Сега Русия е в много, много трудно положение. Китай го притиска."

Как можеш да обясниш това абсурдно бърборене? Може би глупостите на Байдън трябва да се припишат правилно на неговите второкласни съветници, които вдигнаха етикета, че както Китай, така и Русия са се заклеймявали взаимно като „велики шовинистични сили“. В същото време самите тези „експерти“ са потопени в мрака на визията на САЩ като „изключителна” и дори „незаменима“. Възможно е дори съветниците на Байдън да бъдат повлияни от толкова неопитни експерти, колкото тези, които се изявяват във Washington Post.

В деня след обявяването на датата на срещата на върха в Женева Washington Post зададе въпроса: "Защо всички смятат, че Русия и Китай са приятели?": „В понеделник най-добрият китайски дипломат Ян Цжечи пристигна в Москва с цел укрепване на отношенията, които, както китайското външно министерство заяви тази седмица, „са твърди като камък, независимо какво се случва“. Този месец руският президент Владимир Путин нарече отношенията между двете страни „най-добрите в историята.“ Той може би размишляваше върху момента през юни 2019 г., когато китайският президент Си Дзинпин го нарече „моят най-добър приятел“.

Тъй като напрежението между Китай и САЩ ескалира, много коментатори приемат тази реторика по номинал и предупреждават за нарастваща близост между двата основни съперника на САЩ. Но не е толкова просто. Като начало Москва трябва да се страхува повече от Пекин, отколкото от Вашингтон".

Или може би екипът на Байдън наистина го е информирал за някаква нова реалност, но дългосрочната памет на президента все още доминира. Припомнете си, че през 70-те години, когато Байдън влезе в политиката, руснаците и китайците се стреляха помежду си през тази „многохилядна граница“, Китай претендира за 1,5 милиона квадратни километра от Сибир, които били завзети и „окупирани“ от шепа казаци, което се потвърждава от векове на „неравноправни договори“ (които наистина са били неравноправни).

National Review: Америка трябва да се присъедини към състезанието за Велика сила

Американското издание National review счита, че сега САЩ не са готови за ролята на световен лидер. Страната е разделена политически и о...

През 70-те и началото на 80-те години изглеждаше, че взаимната враждебност ще продължи вечно. (За да бъде разкрито изцяло: Бях главен анализатор на ЦРУ за китайско-съветските отношения през 60-те и началото на 70-те години и споделих тази гледна точка. 

По този начин е еднакво възможно съветниците на Байдън да са го просветлили, но паметта му остава в един вид „изкривяване на времето“. Какво е по-вероятното обяснение за мрачните думи на Байдън за Китай? Всъщност няма значение - поне в сравнение с това, което според мен е очакваната реакция от руските събеседници на Байдън. 

Това, което наистина има значение, е впечатлението, което президентът Путин получи от президент с богат опит в международните отношения, но му липсват точни познания за някои от основните текущи реалности. Докато висши китайски служители имаха възможността да информират екипа на Путин за униженията, които са претърпели от държавния секретар Блинкен и от съветника по националната сигурност Джейк Съливан в Анкоридж на 18 март, въпреки това изглежда вероятно коментарите на Байдън за Китай да накарат Путин да поклати глава в недоверие ... Това може да не е добре. 

Авторът Рей Макгавърн (роден на 25 август 1939 г.) е 27-годишен ветеран от ЦРУ. Той ръководи звеното, което отговаря за анализа на съветската външна политика. Като водещ анализатор той ежедневно представя на американските президенти информацията от разузнавателната общност на САЩ. Награден е с медал за похвала на разузнаването на ЦРУ, който той връща през 2006 г. в знак на протест срещу използването на изтезания от САЩ. Съосновател е на обществената организация „Ветерани от разузнаването за разумност“.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

УНИЦЕФ обяви колко деца са загинали в Ивицата Газа

"Той е мой приятел": Тръмп и Дуда се срещнаха в Ню Йорк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com