Байдън: Идеята, че Путин някога ще победи Украйна, е непостижима

4912
Байдън: Идеята, че Путин някога ще победи Украйна, е непостижима
Снимка: Getty images

Американският президент Джо Байдън заяви за пръв път след руското нахлуване в Украйна, че би бил готов да говори с Владимир Путин, ако руският лидер наистина иска да сложи край на войната. Байдън говори по време на държавно посещение на френския президент Еманюел Макрон, който каза, че ще разговаря отново с Путин след посещението си във Вашингтон и предупреди да не се прекъсват разговорите с руския лидер.

На съвместна пресконференция с Макрон Байдън каза, че няма непосредствени планове да се свърже с Путин, но оставя отворена възможността. „Готов съм да говоря с г-н Путин, ако той действително има интерес да потърси начин да сложи край на войната. Той все още не е направил това. Ако случаят е такъв, след консултации с моите френски приятели и тези от НАТО, ще се радвам да седна с Путин, за да видя какво има предвид. Той все още не е направил това“, каза Байдън.

Макрон: Няма да принуждаваме Украйна към неизгодни за нея преговори

Президентът Еманюел Макрон обеща да не тласка Киев към мирни преговори с Русия, с които не е съгласен. "Ние никога няма да призоваваме...

Байдън и Макрон обещаха дългосрочна подкрепа на Украйна, която се бори срещу руските нашественици. „Има един начин тази война да приключи – рационалният начин. Путин да се изтегли от Украйна. Но изглежда, че няма. Бомбардира детски ясли, болници, домове за деца. Отвратително е това, което той прави. Идеята, че Путин някога ще победи Украйна, е непостижима. Той е сметнал погрешно всяко едно нещо, което първоначално е изчислявал“, каза Байдън, цитиран от БГНЕС.

На свой ред Макрон изтъкна, че планира да разговаря с Путин отчасти за сигурността на окупираната от Русия Запорожка АЕЦ. „Ще продължа да говоря с президента Путин“, каза Макрон, като призова към усилия „за предотвратяване на ескалация и за постигане на конкретни резултати“. Но подобно на Байдън, френският президент каза, че няма да тласне украинския си колега Володимир Зеленски към мирен план, който той няма да приеме. "Ние никога няма да призоваваме украинците да направят компромис, който няма да бъде приемлив за тях", подчерта Макрон. Той каза още, че Зеленски е показал „истинска воля“ да постигне мир и добави: „Нашата работа трябва е да работим заедно с него“. След инвазията Зеленски настоя Украйна да си върне всички територии, завзети от Русия.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com